Onze jongere, kind, gezin, persoon met handicap ondersteunen in corona-tijden

Printervriendelijke versiePDF version

Hoe informeer je over de impact van het coronavirus en de noodzaak van de maatregelen aan jongeren en kinderen, mensen met een beperking, kwetsbare gezinnen? Hoe blijf je ondersteunend aanwezig bij mensen die jou, nu meer dan ooit, nodig hebben? Hoe hou je contact met de buitenleefwereld van de mensen die je ondersteunt?

We verzamelen hier nuttige tips, methodieken en leggen linken naar websites die ondersteunend zijn. Vanaf heden zullen nieuwe aanvullingen op deze pagina met "NIEUW" worden aangeduid. Er werd ook een overzicht van de verschillende onderdelen gemaakt waar je dan snel kan op doorklikken.
Voor extra info enkel toegankelijk voor de leden, klik hier. (Opgelet je moet ingelogd zijn!)

Ondersteunend materiaal om met jullie gebruikers in dialoog te gaan rond corona
Informatie voor specifieke doelgroepen
Psychisch welzijn van burgers
Educatief materiaal voor kinderen en jongeren
Structuur aanbrengen/ouderschap
Rouw en verlies
Omgaan met schermtijd
 

 

Ondersteunend materiaal om met jullie gebruikers in dialoog te gaan rond corona

  • NIEUWDeze twee filmpjes leggen nog eens helder uit wat te doen bij een hoog-risicontact en quarantaine.

  • Op zoek naar laagdrempelige informatie over corona? Wablieft biedt een hele resem communicatiemateriaal, allemaal gratis beschikbaar. Hier vind je alle info.

  • Mehmet Yucel is transcultureel systeemtherapeut en bedacht een methode waarmee mensen kunnen laten zien hoe ze zich voelen. En wat hun problemen zijn, maar ook wat hen hélpt. Zijn therapeutische gespreks-blokkendoos is een ei van Columbus: hij laat je visualiseren, ordenen en voelen. Ook heel geschikt voor mensen die niet zo talig zijn. Bekijk hier de video.

  • Kathleen Amant helpt peuters en kleuters tijdens de coronacrisis. Op haar website vind je heel wat materiaal waarmee ze de kinderen wil laten wennen aan deze vreemde situatie en ook aan de mondmaskers. Haar boekenfiguurtje “Anna” , door vele kleintjes gekend, staat centraal. Download hier het materiaal.

  • Heel wat kinderen hebben vragen over het coronavirus. Om zoveel mogelijk van die vragen te beantwoorden op een begrijpelijke manier, schreef Marc Van Ranst, professor microbiologie en immunologie aan de KU Leuven een leerzaam boek "Monsterlijke microben" waarin hij uitlegt hoe o.a. het coronavirus precies werkt. 

  • Een wegwijzer om met kinderen in gesprek te gaan rond corona. 
  • How2talk2kids biedt tips over hoe omgaan met onrust bij kinderen en welke houding je als begeleider/opvoeder kunt aannemen.
  • De website Groeimee.be geeft enkele tips hoe je met kinderen kan praten over het coronavirus. 
  • Het Rode Kruis ontwikkelde posters voor het brede publiek
  • Heldere instructies: Hoe was je een mondmasker? Download hier de poster.

 

Informatie voor specifieke doelgroepen

  •  Onlinehulp-Vlaanderen is een website, meerbepaald één centrale plaats voor alle onlinehulp binnen de sectoren zorg en welzijn. De mediatheek gidst je door het onlinehulp landschap per thema, doelgroep of methodiek met extra aandacht voor de onlinehulp in coronacrisis.

  • ikzoekzorg.be bundelt de gegevens van heel wat diensten en dienstencentra in Vlaanderen. Op zoek naar de juiste zorg op maat? Neem dan zeker ook hier een kijkje..

  • Doven en slechthorenden:

Info in Vlaamse gebarentaal:

Hoe praat je het beste met een mondmasker op? Céline Jacobs, audioloog Hoorcentrum, legt uit voor welke communicatieve uitdagingen we komen te staan, in het bijzonder bij slechthorenden. Aanvullend op het krantenartikel en filmpje; formuleert zij In deze nieuwsbrief enkele concrete tips om beter te communiceren met mondmaskers; alsook wat van belang kan zijn bij een video gesprek.

Heel wat initiatieven bieden mondmaskers met een ‘venster’ aan in functie van liplezen èn voor mensen met de nood aan visuele communicatie (gevoelens, mimiek...) Doof Vlaanderen en Koninklijk Instituut Woluwe maakten een nieuw patroon, goedgekeurd door FOD Volksgezondheid en Marc Van Ranst.

 

Psychisch welzijn van burgers

  • Bewoners in residentiële voorzieningen, zoals o.a. woonzorgcentra,  sector VAPH, kunnen tijdens de coronamaatregelen meer nood hebben aan een luisterend oor. Ze kunnen daarvoor nog altijd in de eerste plaats terecht bij hun familie, vrienden en begeleiders. Soms kan het hen ook helpen om met iemand van een externe dienst te praten, die hen een luisterend oor biedt. Om dit externe aanbod bekend te maken bij de bewoners werd door de Vlaamse Overheid een beknopte en overzichtelijke flyer gemaakt die voorzieningen kunnen gebruiken in hun eigen communicatiekanalen. Deze flyer vind je in bijlage in 2 formaten:

    • In pdf- formaat: dit kan je gebruiken om toe te voegen in de digitale publicaties van jouw voorziening (je kan doorklikken op de linken. De versie met snijtekens kan gebruikt worden voor eventueel drukwerk)
    • In jpg-formaat: voor prints in bewonerskrantjes, om op te hangen aan een infobord,…
  • Geestelijk gezond in coronatijden
    De website Te Gek?! is een realisatie van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) dat psychische problemen bespreekbaar maakt in Vlaanderen. Je vindt er informatie over campagnes, voorstellingen, muziek… alsook interviews, hulplijnen en concrete tips. Ook op de website van de VVGG zelf staan heel wat verwijzingen naar interessante websites, materialen en inspirerende verhalen in tijden van corona.
  • Circuit Sortie brengt mensen met en zonder beperking samen. Een gemeenschappelijke plek is het startpunt. Alle info vind je hier.
  • Op welke chathulplijnen kunnen burgers, kinderen, jongeren beroep doen als ze nood hebben aan een gesprek? We geven een beperkte lijst van relevante lijnen:

Deze en nog meer lijnen, vind je in dit filmpje

 

Educatief materiaal voor kinderen en jongeren:

  • Corona survivalkits voor verschillende doelgroepen

Het team van 'CAR Impuls vzw' ontwikkelde 3 'corona survivalkits' voor 3 verschillende doelgroepen.
Onderstaand vind je een woordje uitleg terug met bijhorende link om de 'survivalkits' te downloaden;

  • Corona survivalkit voor kinderen en ouders (van centrum Impuls): in deze kit gaat het vooral over het psychologische aspect (hoe omgaan met negatieve gevoelens en gedrag van je kind? Hoe kan je met je kind communiceren over Corona? Slaapmoeilijkheden, stress, omgaan met verveling,...);
  • Corona survivalkit activiteiten: in deze kit delen paramedici tips om thuis mee aan de slag te gaan. Het gaat hier vooral om het verder stimuleren van verschillende ontwikkelings- en leerdomeinen;
  • Corona survivalkit voor personeel: deze kit werd samen met psychologen opgesteld en bevat heel wat informatie over hoe je kan omgaan met stress, hoe je het thuiswerken kan combineren met het gezinsleven, een gezonde geest en lichaam,... .

--> Buiten deze survivalkits werd er ook een 'Corona werkboekje' ontwikkeld voor kinderen. Dit boekje vind je hier terug.

 

  • Het aanleren aan kinderen om hun handen te wassen, is deze dagen een thema dat enorm leeft. Er zijn heel wat leuke manieren om dit aan te leren, hierbij een leuke tip:
    -Teken 's ochtends een "virusje" op het hand van het kind leg a.d.h.v. een verhaaltje aan het kind uit dat het "virus" tegen 's avonds helemaal verdwenen moet zijn, door voldoende de handen te wassen.

  • Via de website van Natuurpunt: https://www.natuurpunt.be/pagina/de-natuur-met-kinderen vind je heel wat leuke activiteiten en wandelingen (in jouw buurt) terug om de natuur in te trekken met kinderen.
    Je vindt er ook een kaart terug met '50 dingen die je moet doen voor je 12 bent', om volop te kunnen genieten van het buitenleven.
  • Het katholiek onderwijs Vlaanderen maakt heel wat educatief materiaal beschikbaar
  • De website S’ Heeren loo in Nederland verzamelt heel wat inspiratie om leuke en leerzame dagactiviteiten te voorzien:
  • Een zelfgemaakt krantje maken voor de grootouders in een woonzorgcentrum? Dit kan via www.granniedays.be
  • Share-a-box ontwikkelt educatieve boxen voor kinderen, zowel voor binnen als voor buiten
  • Bekijk gratis opnames van meer dan 70 podiumvoorstellingen voor jong en oud via Podium Aan Huis. Elke dag komen er nieuwe voorstellingen bij. Via Podium Aan Huis bundelen gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen virtueel de krachten om jou te blijven ontroeren en ontspannen. Door de coronacrisis is de magie van de live beleving even onbereikbaar. Geen nood, want als de zalen moeten sluiten, dan komt de voorstelling gewoon naar je toe. Veel kijkplezier en #dansinuwkot
  • Samen tegen verveling-bundel, uitgewerkt door CKG De Hummeltjes
  • Wolvenkinderen: buitenspeeltips voor kinderen.

 

Structuur aanbrengen/ouderschap 

 

Rouw en verlies

  • De Taskforce COVID-19 Zorg wil de ondersteuning bij rouwverwerking niet uit het oog verliezen.Naast andere acties, zetten ze specifiek voor nabestaanden van bewoners van residentiële voorzieningen in op een proactief psychosociaal hulpaanbod. Je vindt de brief van de Vlaamse Overheid met de bijlage van het proactief hulpverleningsaanbod en een flyer in bijlage.

  • Op de website wijrouwenmee.be vind je een antwoord op vragen rond 'afscheid nemen in tijden van corona'. Dit initiatief wil steun en troost bieden in deze moeilijke dagen.

  • Manu Keirse schreef een boek over hoe je kinderen kan helpen omgaan met rouw en verlies. Het boek kan je via deze link gratis downlaoden.
  • In deze podcast licht Manu Keirse nogmaals toe hoe je kan omgaan met verlies. 
  • De onderzoeksgroep Zorg Rond het Levenseinde (Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universiteit Gent) vertaalden een communicatietool CAPC vanuit New York naar de Vlaamse Zorgcontext. Deze communicatieleidraad ‘zorg en levenseinde’ bespreekt strategieën ter ondersteuning van zorgverleners in communicatie met patiënten COVID-19 en hun naasten.
  • De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft een overzichtelijke website met waardevolle informatie over hoe om te gaan met rouw en verlies. Ze bieden ook een gratis te herbekijken webinar, specifiek over Afscheid rouw en verlies in coronatijden.

 

Omgaan met schermtijd

  • Nu de kinderen en jongeren even niet naar school kunnen, is de kans groot dat ze meer tijd doorbrengen achter een scherm. Deze website helpt ouders met mediaopvoeding
     

Downloads