30/09/22 ICOBA-vorming: De Rustbox: naar een kalm brein bij jongeren en begeleider - ONLINE

Printervriendelijke versiePDF version

Met deze vorming leer je met de Rustbox stress reguleren bij jezelf en de persoon die je begeleidt.

WANNEER EN WAAR
30/09/22 van 9u30 tot 16u30 - ONLINE

PROGRAMMA
De Rustbox is een tool met rustbrengers voor kinderen, jongeren, cliënten en hun begeleiders. Deze blended tool (een onlinetool als ondersteuning van offline face-to-face contacten) brengt inzicht bij begeleiding in triggers en rustbrengers. De Rustbox brengt het gesprek op gang tussen kinderen, jongeren en begeleiders over wat je van mekaar ziet en nodig hebt bij spanningsopbouw.

Daar waar voorganger de Sorrybox gericht is op het bieden van hulpmiddelen en methodieken om te werken aan herstel na een conflict, richt de Rustbox zich preventief op wat je kan doen voor je de controle over jezelf verliest en dreigt te verzeilen in een vecht-vlucht-vriesreactie.

Dag 1 verwerf je inzicht in de werking van het stressbrein in relatie tot probleemgedrag en de dynamiek tussen begeleider en cliënt. Ieder van ons heeft een Window of Tolerance, een venstertje waarbinnen je kan omgaan en afstemmen op stressvolle gebeurtenissen of innerlijke spanningen. Het wordt moeilijk wanneer de spanning daalt of stijgt tot buiten je stressvenster. Je denken wordt uitgeschakeld en het instinct neemt het van je over. Inzicht in jouw venstertje en ontdekken hoe je terug kan reguleren bij onder- of overspanning is waar de Rustbox op doelt. Je maakt er je eigen individuele rustplanner die je helpt om tijdig signalen te herkennen en terug binnen het venstertje van je kalme brein te komen.

Dag 2 bekijken we samen de rijk gevulde Rust-o-theek, een verzameling van methodieken die jou en/of de jongere kunnen helpen om je stressniveau te reguleren. Een overgroot deel zijn non-verbale methodieken die de werking van onze hersenstam kunnen stimuleren. We proberen de inhoud af te stemmen op noden en mogelijkheden op de werkvloer en onze dagelijkse praktijk.

WERKVORMEN EN METHODIEK
We wisselen theoretische inzichten af met praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen. We maken uitvoerig gebruik van beeldmateriaal.
Online via ZOOM.

VOOR WIE
Begeleiders, coördinatoren, pedagogen, therapeuten, gezinsbegeleiders.

OVER DE LESGEVER
Eric Beke is psycho-pedagoog verbonden aan MPC Terbank in Heverlee. Hij ondersteunt er teams en zorgtrajecten van jongeren met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen (GES+). Hij is deskundige rond de dynamiek sociaal- emotionele ontwikkeling en herstelgericht werken.
In bijberoep is hij stress en burn-out coach en begeleidt hij organisaties bij het verhogen van psycho-sociaal welzijn bij cliënten en personeel.
Hij is coördinator van de Survivalacademie en als cyberpedagoog initiatiefnemer van sorrybox.be en rustbox.be

SCHRIJF JE KOSTELOOS IN VIA: https://www.icoba.be/opleidingen-open-aanbod/16651

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.