22/11/2021 - ICOBA - Grenswijs – maak beleid seksueel grensoverschrijdend gedrag

Printervriendelijke versiePDF version

Code vorming: 319331-IC50
Data: 22/11/2021
Plaats: 9000 Gent, Geuzenhuis
Opleider: SENSOA vzw

PROGRAMMA EN DOELSTELLINGEN
Stel een beleid seksualiteit op waardoor je als organisatie gepast pedagogisch reageert, preventieve acties en educatie organiseert, ruimte laat voor kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen en ruimte creëert voor seksuele beleving.
Je leert werken met tools uit de beleidstool Grenswijs.be. Ontdek met een snelle scan waar jouw organisatie eerst op inzet; Oefen met casussen en ontdek hoe je gepast pedagogisch reageert op seksuele situaties. Vul je beleidsplan aan of stel het op in de beleidsbox grensoverschrijdend gedrag
We overlopen een handelingsprotocol seksueel grensoverschrijdend gedrag:
- Melding
- In kaart brengen van het grensoverschrijdend gedrag met het Sensoa Vlaggensysteem
- Ernst inschatten van situaties met het Sensoa Vlaggensysteem
- Uitvoeren van het advies
- Evaluatie
- Verbeteracties voor je beleid

Wanneer en in welke mate is gedrag seksueel grensoverschrijdend en hoe reageer je erop? Dat zijn de kernvragen van het Sensoa Vlaggensysteem. Iedereen in je organisatie krijgt hier vroeg of laat wel eens mee te maken en dan reageer je zowel tijdens het incident, kort na het incident en op beleidsvlak.

Met een Sensoa Vlaggensysteem schat je in in welke mate het gedrag over de grens gaat en zet je met je team een gemeenschappelijke bril op.

WERKVORMEN EN METHODE
- Sensoa Vlaggensysteem
- Beleidstool Grenswijs
- Casusbesprekingen
- Plenaire sessie

VOOR WIE
Iedereen die werkt aan een beleid rond grensoverschrijdend gedrag: leidinggevenden, directie, sleutelfiguren…

OVER DE LESGEVER
Bart Vandenbussche ontwikkelde samen met Icoba en Pimento de beleidstool Grenswijs.be. Als projectmedewerker beleid en seksualiteit bij Sensoa begeleidt hij beleidsprocessen bij tal van organisaties om beleid te evalueren en op te stellen.

INSCHRIJVEN
https://www.icoba.be/vormingsaanbod%20ICOBA

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.