19/11/2021 - NAH + seks = complex - Zorg om seksuele gezondheid van mensen met NAH

Printervriendelijke versiePDF version

Inhoud
Menselijke seksualiteit is een complex samenspel tussen lichamelijke, psychologische en sociale factoren dat aangestuurd wordt door onze hersenen. Zodra er iets misgaat in de hersenen heeft dat vele directe en/of indirecte gevolgen voor de seksuele gezondheid. Seks is vaak zeer complex geworden. (N)AH maakt intieme relatievorming dikwijls tot een moeilijke en verwarrende opgave. Daarnaast levert deze complexe seks ook in de (mantel)zorg vaak problemen op in de vorm van ongewenst gedrag.

Hoe kun je als hulpverlener - vanuit je eigen discipline en werkplek - in dit complexe geheel een zinvolle bijdrage leveren? Aan de hand van twee modellen (Quantum Model en Matrixmodel) krijg je praktische handvatten aangereikt waarmee je de complexiteit van seksuele gezondheid van mensen met (N)AH in kaart kunt brengen. Tevens krijg je zicht op welke interventies je zou kunnen doen en hoe je zou kunnen samenwerken met andere disciplines in je netwerk. Daarnaast oefen je met elkaar om seksuele gezondheidsthema’s te bespreken, zowel met patiënt (en evt. partner) als met andere (collega) zorgverleners.

Door wie?

Riet Pieters
Zij werkt als arts-seksuoloog NVVS in Revaldatiecentrum Heliomare te Wijk aan Zee en in een eigen seksuologie-praktijk in Woerden.

Jim Bender
GZ psycholoog-seksuoloog NVVS, werkzaam in Revalidatie-centrum Basalt te Den Haag.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.