16/04/2024 - Oplossingsgerichte gespreksvoering met mensen met autisme

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7283/opl...

Inhoud
Wie wil inzetten op een autismevriendelijke begeleiding, focust niet zozeer op probleemgedragingen van mensen, maar zoekt naar oorzaken en oplossingen voor moeilijkheden 'onder water': in het autistisch denken. Dat is niet altijd makkelijk. Oorzaken van problemen kunnen erg divers zijn en liggen niet altijd meteen voor de hand. Oplossingen blijven dan uit of hebben niet het gehoopte effect. Het resultaat is dan een wederzijdse frustratie en een spiraal van problemen.

In deze driedaagse opleiding krijg je een alternatief. Aan de hand van een helder kader van het oplossingsgericht werken (flow chart Brugs model) veranderen we de focus van problemen naar antwoorden. Waarom is oplossingsgericht werken zo zinvul voor wie werkt met mensen met autisme? Hoe pak je dat dan aan in gesprekken? Tijdens deze introductie in het oplossingsgericht werken overlopen we welke hulp echt helpend is, op welk moment en voor welke persoon. Je oefent intensief in oplossingsgerichte gesprekstechnieken die je meteen in begeleiding kan toepassen.

Door wie?
Kobe Vanroy
AutismevriendelijkOnderwijs (www.autismevriendelijkonderwijs.be), sterkmakers in autisme (www.autisme.be)
Educatief medewerker en onderwijsadviseur

Kobe Vanroy was jarenlang leerkracht en leerlingbegeleider van normaalbegaafde jongeren met autisme en zet die expertise nu in als opleider en adviseur van (school)teams. Hij is auteur van diverse (onderwijs)publicaties over autisme.

Voor wie?
Deze vorming is gericht naar begeleiders van kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen met autisme met een (rand)normale begaafdheid voor wie oplossingsgerichte gesprekstechnieken nog nieuw zijn.

Basiskennis autistisch denken is vereist, voorkennis oplossingsgerichte begeleiding niet.

Over wie?
Kinderen (vanaf 8 jaar), jongeren en volwassenen met autisme met een (rand)normale begaafdheid.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.