08/06/2023 - Symposium schrijfmotoriek - Pen, papier,... participatie! - Hoe de participatie verhogen bij kinderen met schrijfproblemen

Printervriendelijke versiePDF version

Link: https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7064/sym...

Inhoud
In deze digitale wereld blijft schrijven een belangrijke vaardigheid. Zowel kleuters als lagereschoolkinderen krijgen hierover basisvaardigheden aangeleerd. Dit loopt echter niet altijd zo vanzelfsprekend, al zeker niet bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen of een complexe problematiek. Het proces van leren schrijven verloopt dan ook niet zonder hindernissen, zowel voor het kind, de ouders, de leerkracht als de betrokken therapeuten.

Tijdens dit symposium wordt niet ingegaan op het leren van de schrijfvaardigheid op zich, maar wel hoe we er kunnen voor zorgen dat we het kind en zijn/haar omgeving blijven stimuleren met één doel voor ogen: participatie! We gaan na hoe en wanneer compenserende maatregelen doelgericht en bewust toegepast kunnen worden, zodat de leerkansen niet beperkt worden maar juist vergroot. Dit betekent maatwerk voor elk kind waarbij samenwerking tussen kind, ouders, school en therapeut centraal staat.

Maak je klaar voor een boeiende dag met recente wetenschappelijke inzichten! Je wordt ook actief uitgedaagd om na te gaan hoe jij hiermee aan de slag kan in de praktijk. Op het programma staan onder andere: een getuigenis, uiteenlopende casusrondes, een panelgesprek, uitwisselingsmoment en zo veel meer!

Inschrijvingsprocedure
Wanneer je je inschrijft voor dit symposium, ontvang je een bevestiging en een factuur per e-mail.
Ten laatste vier weken voor het event sturen we je een e-mail met een link naar een onlineformulier. Aan de hand van dit online formulier kan je twee keuzes maken uit de drie casussen.
Je voorkeuren worden dan verwerkt. Mochten zich hier onduidelijkheden voordoen, dan neemt een Sig-medewerker contact op.

Door wie?
Anneloes Overvelde - Kinderfysiotherapeut en auteur van het boek 'Aan de slag met handschriftonderwijs' (Boom Uitgevers Amsterdam). Ook is zij mede-auteur van de evidence-based groepsgerichte aanpak Samen aan de Slag met Schrijven' (SASS). Binnenkort verschijnt het boek 'Typ jij blind? Aan de slag in het basisonderwijs' (Boom test onderwijs) met daarin een hoofdstuk van haar hand over de keuzes rondom schrijven met de hand en blind typen.

Nathalie Vanassche - CAR Ter Kouter Deinze en VIVES Brugge
Ergotherapeut en gastdocent in de opleiding ergotherapie

Griet Dewitte - UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie en het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen)
& UGent, opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
Pediatrisch kinesitherapeut

Karen Van Dyck - Psychomotorisch therapeut in privépraktijk - Psychotherapeut in opleiding - Erkend auti- en gedragscoach - Ondersteuningsetwerk Expant 24 (Voorheen GON-coördinatie type 3 - type 9) - Gastspreker bij verschillende organisaties

Over wie?
Kinderen van 6-12 jaar met schrijfproblemen

Voor wie?
Therapeuten, ondersteuners, zorgcoördinatoren, leerkrachten (buitengewoon) onderwijs die werken met kinderen van 6-12 jaar met schrijfproblemen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.