07/12/2020- Infant Mental Health. Wie het kleine niet eert...

Printervriendelijke versiePDF version

link : https://www.sig-net.be/nl/vorming/infant-mental-health-wie-het-kleine-ni...

Baby’s en jonge kinderen fascineren, ze hebben een grote aantrekkingskracht, zijn allemaal verschillend en laten zich niet zomaar lezen of kennen. Ze verwijzen naar de kracht van het leven maar roepen door hun afhankelijkheid ook kwetsbaarheid op. Baby’s zijn dragers van veel betekenissen. Dé baby of het jonge kind bestaat niet, zelfs tijdens de zwangerschap wordt er al over de baby gedacht, worden betekenissen toegekend of angsten geprojecteerd. Vanaf de eerste ontmoetingen leren baby’s dat ze deel zijn van een relationele wereld. Die relaties vormen de blauwdruk voor alle toekomstige relaties en zijn bepalend voor de balans tussen veerkracht en kwetsbaarheid in het latere leven.

Infant Mental Health (IMH) betekent letterlijk de geestelijke of mentale gezondheid van baby’s en jonge kinderen. De centrale vraag in de IMH-visie is: hoe beïnvloeden ouder, kind en omgevingsfactoren de ouder-kindrelatie en hoe kunnen we de kwaliteit van de ouder-kindrelatie bevorderen zodat dit ten goede komt aan de ontwikkeling van de baby?

De geestelijke gezondheidszorg voor baby’s, jonge kinderen en hun zorgfiguren staat nog in zijn kinderschoenen. Er is nood aan een breed gedragen Infant Mental Health-visie met ‘wrapped care’ rond gezinnen over verschillende hulpverleningsorganisaties heen. Baby’s en jonge kinderen kunnen niet wachten!