04/11/2021 - Selectief mutisme of autisme? Verschillen en universele oplossingen

Printervriendelijke versiePDF version

Inhoud
Als een kind op school (bijna) niet praat, maar thuis wel, kan er sprake zijn van selectief mutisme. Maar wat is selectief mutisme precies? Wat komt er, behalve het niet praten, nog meer bij kijken? Heeft het met autisme te maken? Hoe kunnen deze kinderen begeleid worden? Hoe ga je hier als leerkracht mee om? Wat moet je wel en wat kun je beter niet doen? Welke therapie is geschikt om deze kinderen te behandelen?

Vanuit verscheidene casussen wordt een combinatie van theorie en praktijk doorgenomen. De nadruk ligt op handelingstips die je verder kunnen helpen bij het lesgeven aan of behandelen van kinderen met selectief mutisme. Tevens wordt uitgebreid gekeken naar de overeenkomsten en verschillen in gedrag tussen kinderen met selectief mutisme en kinderen met autisme.

Naast casussen wordt gebruikgemaakt van videofragmenten en actieve participatie van de deelnemers.

Door wie?
Eustache Sollman
Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG)
Begeleider passend onderwijs

Gespecialiseerd in selectief mutisme, begeleidt kinderen, ouders en leraren, auteur van ‘Breek de stilte, over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen’, zie ook www.breekdestilte.nl

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.