03/112021 - ASS bij meisjes en vrouwen - Op het eerste gezicht subtiel, maar niet minder ernstig

Printervriendelijke versiePDF version

Inhoud
Autisme komt minder vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes en vrouwen, op het eerste gezicht, anders kan uitzien. Het lijkt minder typisch autistisch, maar is niet minder ernstig.

Veel meisjes en vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze camoufleren hun problemen, wat vaak een hoge tol eist. Zo kunnen er bijkomende lichamelijke en psychische problemen ontstaan, zoals angst, depressie, burn-out klachten en eetstoornissen. Behandeling van deze problemen helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening gehouden wordt met het (nog onbekende) onderliggende autisme. Regelmatig is er bij een van de ouders sprake van (kenmerken van) autisme. Bij moeders is dit niet altijd even zichtbaar. Dit heeft gevolgen voor het ouderschap, maar ook voor de communicatie tussen ouders en hulpverleners.

Tijdens deze studiedag staan we stil bij onderscheidende kenmerken van meisjes en moeders met autisme, de gevolgen hiervan voor diagnostiek en behandeling. De theoretische kennis wordt geïllustreerd met videomateriaal en casusbesprekingen.

Door wie?
Dr. Els Blijd-Hoogewys
INTER-PSY, Klinisch psycholoog/psychotherapeut

Blijd-Hoogewys, E. (2019). Hoofdstuk 9. Autismespectrumstoornissen. In T. Van Amelsfoort, M. Bekker, J. Van Mens-Verhulst & M. Olff, Handboek psychopathologie bij vrouwen en mannen (pp. 128- 138). Amsterdam: Boom.

Marrit Buruma

INTER-PSY, Orthopedagoog
Buruma, M., & Blijd-Hoogewys, E. (2019). Jonge meisjes camoufleren kenmerken autisme. VROEG, 36, 6-8.
Buruma, M., & Blijd-Hoogewys, E. (2017). Autisme bij meisjes: subtiel, niet minder ernstig. VROEG, 4, 8-11.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.