02/05/2024 - Ondersteunend tekenen bij kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7387/ond...

Niet te missen, want ...
"Onmiddellijk inzetbaar bij een brede doelgroep, zowel theoretisch als praktisch. Pien is heel enthousiast en neemt je mee in dat enthousiasme. Heel fijn hoe ze vooropstelt om de workshop zoveel mogelijk op maat van de deelnemers te maken."
"Top! Heel interactief, veel voorbeelden."
"Ondersteunend tekenen is heel ruim inzetbaar en er werd ook telkens uitgelegd hoe het voor verschillende settings passend gemaakt kan worden.

Trefwoorden
Tool / ondersteunend tekenen / kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Inhoud
“Mondelinge taal verdwijnt en/of verwart, zodra het is uitgesproken” (quote boek “Elk woord telt”). Leerlingen met TOS leveren elke dag topsport, vanaf het moment dat ze opstaan tot ze naar bed gaan. Taal is overal.

Deel 1: Leer anders te kijken naar tekeningetjes bij taal, ervaar de noodzaak van ondersteunend tekenen bij leerlingen met TOS (en zonder), kom makkelijker los van eventuele stemmetjes “maar ik kan niet (goed) tekenen”. Neem een blanco tekenblok en een zwarte of donkerblauwe pen (je hebt geen potlood of gom nodig).

We gaan aan de slag met concrete begrippen/werkwoorden, basisemoties, de in-verwerking-en uitkant bij TOS. In groepjes ga je aan de slag met een situatieopdracht vanuit jullie input. Je kunt direct de volgende werkdag aan de slag met ondersteunend tekenen waar nodig.

Deel 2: verdiepen op de basis. Hoe ging het? We frissen kort op en gaan verder met ondersteunend tekenen en meer abstracte taal. Denk ook aan TOS-kenmerken, het volle hoofd, een casus, of … De van te voren ingebrachte wensen zijn essentieel voor deze op maat gemaakte online workshops. Met ondersteunend tekenen helpen we elkaar de wereld een stukje mooier en makkelijker te maken.

Door wie?

Pien van der Most

Tekenen bij TOS specialist

Wereldmissie: “Alle kinderen en jongeren met TOS (en zonder) worden middels ondersteunend tekenen gehoord, gezien en begrepen.” Ondersteunend tekenen helpt leerlingen met TOS (en zonder) bij taal, emoties en in communicatie in deze snelle en talige maatschappij. 14 jaar logopedist geweest in het cluster 2 onderwijs, 4 jaar Ambulant Begeleider in het Passend Onderwijs en sinds dec 18 ZZP-er in ondersteunend tekenen bij TOS (en zonder).

www.tekenenbijtos.nl

Voor wie?
Logopedisten

Over wie?
Kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Praktisch
Deel 1 en 2: 9.00 - 12.00 uur

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Je volgt deze online workshop via het platform Zoom. Je krijgt op 1/05 een e-mail met een link naar de online workshop. Kreeg je op 1/05 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.