20 & 27 apr, 4 & 11 mei 2021: ONLINE - Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit

Printervriendelijke versiePDF version

4-daagse online opleiding "Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit" op 20 & 27 apr, 4 & 11 mei 2021

Link naar de opleiding: http://jo-in.be/vorming/online-geweldloos-verzet-en-nieuwe-autoriteit

Inhoud:
Basiscursus, voorkennis is niet vereist

Nu geweldloos verzet en nieuwe autoriteit meer en meer zijn ingang vindt in Vlaanderen, is de kans reëel dat je al wat opgevangen hebt rond waakzame zorg, verbindend gezag, relatiegebaren, ... . Steeds meer hulpverleners, leerkrachten en anderen, raken hierdoor geboeid en geïnspireerd.

Prof. Dr. Haim Omer en zijn team ontwikkelden een methodiek voor de ondersteuning van ouders met kinderen en adolescenten die ernstig agressief en zelfdestructief gedrag vertoonden. Vanuit een vernieuwende visie op autoriteit werden aan ouders handvatten aangereikt om een aangepast niveau van waakzame zorg te installeren. Ouders leerden manieren om hun eigen emoties onder controle te houden en zich niet langer te laten meeslepen in eindeloze escalaties, ze kregen concrete methoden aangereikt om zich op een respectvolle en vastberaden manier te verzetten tegen probleemgedrag, leerden om een ondersteunend netwerk te mobiliseren en om relatiegebaren functioneel en systematisch in te zetten. Ook jij kan dit leren.

Ben je benieuwd naar wat het precies inhoudt, wat het voor jou kan betekenen en wat maakt dat anderen er enthousiast over zijn? Dan bieden wij jou met deze basiscursus een overzichtelijk kader waarmee je concreet aan de slag kan binnen je eigen werkveld.

Deze basisopleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Geweldloos Verzet (zie www.bigv.be). Je maakt, uitgaande van de ruime praktijkervaring van de opleiders, kennis met de belangrijkste principes van het gedachtegoed. De opleiding is zeer praktisch georiënteerd (met de nadruk op rollenspel en casusbespreking) en focust zowel op het werken in een ambulante context als in een residentiële setting of het onderwijs.

Dag 1:
Onthaal en kennismaking
Basisinzichten Waakzame Zorg / Nieuwe Autoriteit / Geweldloos Verzet
Escalatieprocessen en vermijden van escalaties

Dag 2:
Escalatieprocessen en vermijden van escalaties vervolg
De intakesessie
De aankondiging

Dag 3:
De sit-in (gezinscontext), SMS (residentiële context)
Andere vormen van verzet tegen probleemgedrag
Herstelgerichte acties

Dag 4:
Relatiegebaren
Mobiliseren en activeren van een ondersteunend netwerk
Organiseren en leiden van een supportersmeeting