17/06/2024 lezing: Het voorspellende brein en autisme (Genk)

Printervriendelijke versiePDF version

Iedereen die mensen met autisme wil ondersteunen, moet begrijpen hoe zij de wereld waarnemen en begrijpen. Een goed begrip van autisme begint met een begrip van de autistische beleving. Dus: met empathie voor hoe een autistisch brein in de wereld staat. In deze lezing presenteren we het autistisch waarnemen en denken vanuit de meest recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen, meer bepaalde het 'predictive coding' raamwerk.

Veel ideeën over het autistische brein zijn gebaseerd op opvattingen over het menselijk brein die verouderd zijn. De computer als een metafoor voor het brein, met zijn input, verwerking en output, is in het verleden erg nuttig geweest, maar lijkt onjuist te zijn in het licht van recente ontdekkingen in de breinwetenschappen. De hersenen zijn geen computer: de hersenen gissen meer dan dat ze aan het rekenen en verwerken zijn. Het brein ontvangt niet alleen informatie van de zintuigen, het gebruikt de zintuigen om zijn eigen voorspellingen te checken.

Deze Copernicaanse revolutie, die het oude idee van een prikkelverwerkend brein vervangt door het nieuwe idee van een voorspellend brein, nodigt ons uit om de autistische hersenen anders te bekijken, maar - nog belangrijker - ook om een aantal strategieën die we decennia lang hebben gebruikt, te herzien.

Deze lezing legt het concept van het voorspellende brein uit met wetenschappelijk materiaal, gedachte-experimenten, concrete voorbeelden en anekdotes. En we zullen laten zien hoe de nieuwe ideeën over de autistische hersenen sommige van onze strategieën bij autisme zullen veranderen, meer bepaald inzake het omgaan met sensorische hyperreactiviteit, taal en communicatie, en de sociale cognitie.

Praktisch
Datum: maandag 17 juni 2024
Uur: 14u - 17u
Locatie: Genk
Werkvorm: lezing
Voor: ouders, leerkrachten, coaches, begeleiders, therapeuten...
Prijs: € 47,00
Website + inschrijving: https://www.autisme.be/categorie/cursussen/het-voorspellende-brein-en-au...

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.