15/10/2024 – ICOBA-vorming: Het model en de methode 'de draad' bij cliënten met een groot spanningsveld tussen kunnen en aankunnen

Printervriendelijke versiePDF version

Met deze vorming leer je handvatten vanuit ‘de draad’ kennen om de cliënt beter te begrijpen, leer je stil te staan bij het aanbod naar de cliënt en hoe je vanuit verbinding kan blijven werken.

WANNEER EN WAAR
di 15 oktober 2024 09:00-16:00 – Jeugdherberg De Blauwput - Martelarenlaan 11A, 3010 Kessel-lo

PROGRAMMA
Er is een groep cliënten waar er een groot spanningsveld is tussen kunnen en aankunnen. In het Engels spreekt men over ‘highly sensitive and strong willed’.

Het is niet makkelijk om in begeleiding met hen af te stemmen. Soms kunnen ze zoveel en zijn ze hardnekkig in het willen. Soms zijn ze overspoeld en sluit in de termen van de draad ‘de poort’. Vaak door heftig gedrag en agressie.

Het model 'de draad' richt zich op dit spanningsveld. In deze vorming krijg je antwoord op de vraag hoe het model en de methode van de draad handvatten kunnen geven om met deze cliënten aan de slag te gaan.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
In de voormiddag lichten we het model en de methode toe. Je leert het model van 'de draad' kennen en tekenen. Het dynamische van ‘de sterkste draad en het kwetsbare plekje in de draad’ illustreren we met filmpjes en een magneetbord.

In de namiddag gaan we met voorbeelden aan de slagen stellen een aantal werkvormen voor die vanuit het model zijn uitgewerkt.

VOOR WIE
Pedagogen, psychologen, therapeuten, begeleiders die werken met kinderen, jongeren en volwassenen. Het kan zowel gaan om cliënten met en zonder verstandelijke beperking.

OVER DE LESGEVER
Gerrit Vignero Gerrit Vignero werkt sinds 1986 als orthopedagoog in het Medisch Pedagogisch Centrum (MPC) Terbank in Heverlee. Al heel vroeg in zijn werk als orthopedagoog ontdekte hij het belang van de ontwikkelingspsychologie als handvat in hulpverlening. Voor het antwoord op deze vraag maakte Gerrit gebruik van het werk van Jacques Heijkoop en van Anton Došen. Hij ontwikkelde een eigen model waarbij hij het beeld van 'de draad' gebruikt om de relatie tussen cliënt en professional die bij de verschillende ontwikkelingsfasen hoort, weer te geven.

Over zijn methode heeft Gerrit inmiddels drie boeken geschreven en er werd een intervisiespel (E. Janssens en K. Van Acker) en een therapievorm (Karen van Dyck) ontwikkeld. ‘De draad’ werd oorspronkelijk vooral opgepikt in voorzieningen voor cliënten met een verstandelijke beperking. Inmiddels wordt het ook als werkvorm gebruikt in scholen zowel in buitengewoon onderwijs als gewoon onderwijs.

Gerrit geeft scholing in België en Nederland over zijn model en is docent aan de UCLL.

SCHRIJF JE KOSTELOOS IN VIA: https://www.icoba.be/opleidingen-open-aanbod/24887

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.