Week van de Kinderopvang: Kleine stapjes, grote sprongen. Bedankt Toekomstmakers!

Printervriendelijke versiePDF version

Onze sector kent momenteel vele uitdagingen waar we samen onze schouders onder zetten: uitrol VIA 6, uitvoering decreet BOA, dialoog met onderwijs, beroep van kinderbegeleider, ... En ondertussen blijven jullie elke dag, jaar in jaar uit, klaar staan om kinderen een fijne opvangtijd te geven. Dagelijks bouwen jullie mee aan de toekomst van zovele kinderen in Vlaanderen. Kleine stapjes die daar worden gezet, kunnen doorgroeien in buitengewone sprongen. Ook dat willen we elk jaar opnieuw onder de aandacht blijven brengen!
Van 11 tot 17 oktober 2021 vieren we - naar jaarlijkse traditie - met z’n allen de Week van de Kinderopvang.

Begin mei informeerden we jullie reeds in een Express over het materiaal dat voor deze week wordt ontwikkeld rond het thema ‘Toekomstmakers’.

Het thema: Kleine stapjes, grote sprongen. Bedankt Toekomstmakers!

We willen graag iedereen van/uit de kinderopvang op een positieve manier benaderen tijdens de week van de Kinderopvang. Samen maken jullie namelijk het verschil in het leven van zovele kinderen en ouders. Dagelijks worden jullie toevertrouwd met het meest kostbare bezit en maken jullie zo deel uit van die eerste belangrijke 1000 dagen van een kind. Jullie bouwen vanuit de kinderopvang mee aan de toekomst. Kleine stapjes die hier worden gezet, kunnen doorgroeien in buitengewone sprongen.
Daarnaast willen we met het thema deze bewustwording ook buiten de muren van de kinderopvang trekken, naar ouders, buren en beleidsmakers. Kinderopvang is méér dan opvang tijdens de werkuren. Het biedt ontwikkelingskansen, opent een deur op de wereld, vormt een proeftuin voor diversiteit, creëert een ontmoetingsplaats en leerplaats en dat allemaal in een warme en uitnodigende context.

Vandaar: dankjewel toekomstmaker!

Materiaal

Leden die complimentenkaartjes en/of affiches bestelden, zullen in de loop van de maand september dit materiaal per post toegestuurd krijgen.

Voor diegenen die liever per e-mail complimenten (laten) bezorgen, is er dit jaar ook een digitale complimentenbutton. Op maandag 4 oktober zullen jullie hiervoor via een expressbericht de link doorkrijgen, zodat tijdens de Week van de Kinderopvang ook heel wat complimenten op deze manier verstuurd kunnen worden.

In bijlage vind je de inspiratiemappen, die we samen met onze partners van Mentes hebben uitgewerkt in twee versies:
- een map voor de kinderbegeleiders, vol tips en ideeën voor activiteiten en spelletjes voor verschillende leeftijden om er een echte feestweek van te maken
- een map voor de verantwoordelijke of ondersteuner, met heel wat inspiratie om de kinderbegeleiders te verrassen, te bedanken en te vieren en een voorbeeld van lokaal persbericht dat je kan uitsturen naar je perscontacten.
In de mappen vind je ook meer informatie over de wedstrijd, die net zoals vorige georganiseerd wordt en waarmee je kans maakt op een mooie prijs.

We voegen ook een banner toe, die je kan gebruiken in je email, op documenten, enz.

Er is een facebookpagina aangemaakt van de Week van de Kinderopvang, zeker de moeite om binnenkort een kijkje te nemen.

We willen deze actie ruim bekend maken, gebruik dus al je kanalen om de acties die je onderneemt te verspreiden. Aarzel ook niet om tijdens de Week zelf leuke activiteiten, sfeerfoto’s en complimenten te delen met ons, met ouders en met andere voorzieningen. Gebruik hierbij op sociale media zeker #weekvandekinderopvang. We kunnen de kinderopvang en de inzet van alle medewerkers op die manier sterk onder de aandacht brengen.

Ook vanuit het Vlaams Welzijnsverbond zullen we tijdens de Week van de Kinderopvang diverse kanalen benutten om de kinderopvang in de kijker te zetten.

We wensen jullie alvast een hele fijne en feestelijke #weekvandekinderopvang!