Parlementairen en politici leren onze sectoren kennen op de werkvloer - DEEL 2

Printervriendelijke versiePDF version

Ligt de politiek wakker van onze zorg- en welzijnssectoren? Weten ze met welke bezorgheden onze vele organisaties en voorzieningen zitten? En hoe willen de verschillende partijen en politici de bestaande bezorgdheden, denk aan de niet-indexering van de werkingsmiddelen, of de vele wachtlijsten in de verschillende sectoren, aanpakken? Iedereen zit met veel vragen in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni.

En daarom trekken we met politici, parlementsleden en beleidsmakers door Vlaanderen om bij onze leden op de werkvloer te ervaren wat er allemaal speelt bij onze helden van de zorg en te horen hoe zij onze sectoren beter kunnen ondersteunen in de volgende legislatuur. We gaan in elke provincie langs bij 1 van onze leden en laten alle sectoren aan bod komen. En de interesse van politici en parlementsleden over hoe het er aan toe gaat op de werkvloer in zorg en welzijn is groot. In totaal kwamen er maar liefst 48 parlementsleden, verkiezingskandidaten en politieke medewerkers langs op 1 van onze 6 bezoeken.

In een vorig bericht konden jullie de video's al bekijken van de eerste drie bezoekjes in Brugge, Alken en Mortsel. De laatste drie bezoekjes gingen door in Anderlecht, Brussel en Gavere.

 

Organisatie voor jeugdhulp Tonuso in Anderlecht

Voor bezoek vier waren we te gast in de sector Jeugdhulp in Vlaams-Brabant en meer bepaald bij Tonuso. Algemeen directeur Kris De Koninck en stafmedewerker van het Vlaams Welzijnsverbond Mieke Segers ontvingen ons met open armen en toonden de aanwezige politici van CD&V, Groen en Vooruit hoe belangrijk jeugdhulp kan zijn voor enorm veel jongeren, zeker in de grootstedelijke context in Brussel. Maar die grootstedelijke context zorgt ook voor extra problemen, zoals het vinden - en houden - van goed personeel. Maar ook de niet-indexering van de werkingsmiddelen deed bij veel bezoekers de ogen openen.

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Anderlecht op Facebook

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Anderlecht op LinkedIn

Aanwezige politici

 • Lotte Stoops, Groen
 • Nadia Naji, Groen
 • Wendy Nicol, Groen
 • Els Rochette, Vooruit
 • Jules Dirkx, Vooruit
 • Peter Van Rompuy, CD&V

 

Huis van het Kind Nieuwland van Wiegwijs in Brussel

Ons vijfde bezoek bracht ons in het centrum van Brussel bij het Huis van het Kind Nieuwblad/Wiegwijs. Algemeen directeur Marlies Beckers ontving ons samen met haar hele team en enkele externe partners met open armen. Ze lietn ons kennismaken met de mooie werking van het Huis van het Kind en welke belangrijke rol ze spelen voor veel jonge gezinnen in onze hoofdstad. Tegelijk konden we ook kennismaken met het mooie project Wheel of Care, een groep vroedkundigen die met de fiets aan huis komen om kinderen en gezinnen te helpen.

Er kwam best ook wel wat moeilijkheden op tafel. Denk daarbij aan de moeilijke toeleiding van jonge ouders naar de juiste instanties in de grootstedelijke context, het vinden en behouden van medewerkers in het drukke en meertalige Brussel en het terugkerende verhaal van het gebrek aan structurele middelen, in plaats ad hoc projectsubsidies, waardoor continuïteit in visie en beleid moeilijk is.

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Brussel op Facebook

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Brussel op LinkedIn

Aanwezige politci

 • Gilles Verstraeten, N-VA
 • Freya Perdaens, N-VA
 • Hannelore Goeman, Vooruit
 • Andreas De Kerpel, Vooruit
 • Chloë Van Hoegaerden, Open VLD
 • Bianca Debaets, CD&V
 • Elke Van den Brandt, Groen

 

Voorziening voor personen met een handicap Ebergiste in Gavere

Ons zes en laatste bezoek was er eentje in Oost-Vlaanderen in Gavere. We waren te gast bij Ebergiste, een voorziening voor personen met een handicap die valt onder de Broeders van Liefde. Algemeen directeur Luc Aelbrecht en stafmedewerker van het Vlaams Welzijnsverbond Wouter Dursin maakten de aanwezige politici wegwijs in de boeiende, maar soms ook uitdagende wereld van de ondersteuning van personen met een handicap. Na een presentatie met wat uitleg over Ebergiste en de sector kregen we een boeiende rondleiding op het prachtige domein van Ebergiste. We zagen dat de infrastructuur soms te lijden heeft onder het gebrek aan structurele middelen van de overheid, maar we kregen ook een voorsmaakje op de zorg van de toekomst, dankzij een project waarbij virtual reality wordt ingezet in de zorg.

De aanwezige politici van Groen en PVDA namen de voornaamste bezorgdheden op om ze in de toekomst hopelijk mee te nemen in hun parlementaire werk: de financiering van de sector, de wachtlijsten voor persoonsvolgende budgetten en het vinden en behouden van goeie medewerkers.

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Gavere op Facebook

- Bekijk en deel onze reportage over het bezoek in Gavere op LinkedIn

Aanwezige politci

 • Isaura Calsyn, Groen
 • Debby Burssens, PVDA
 • Michael Claisse, PVDA
 • Lukas Vandenbogaerde, Groen