Campagnevideo: "Geef zorg en welzijn voldoende middelen"

Printervriendelijke versiePDF version

Delen jullie onze tweede campagnevideo mee? Want om zorg en welzijn hoger op de agenda te krijgen, lanceren we de komende weken een aantal video's om de speerpunten uit ons memorandum extra in de verf te zetten. Vandaag 1 van de pijnpunten dat zo hard leeft, dat 600 bestuurders in de sector mee een open brief in De Standaard tekenden: het niet indexeren van de werkingsmiddelen en de enorme financiële uitdagingen voor organisaties in zorg wen welzijn.

Steeds meer voorzieningen eindigen hun boekjaar in de rode cijfers, steeds meer organisaties raken in financieel moeilijke papieren, steeds meer van onze leden laten weten dat er dringend verandering moet komen. Als de overheid wilt dat de vele social profit-organisaties hun belangrijke rol blijven spelen in het leven van honderdduizenden kinderen, jongeren, gezinnen, of personen met een handicap, dan moet diezelfde overheid er wel voor zorgen dat die organisaties financieel leefbaar zijn. En de laatste jaren is dat hoe langer hoe moeilijker geworden.

1 van de grote pijnpunten is het niet indexeren van de werkingsmiddelen. Terwijl alles duurder wordt - denk aan voeding, energie, dagdagelijkse benodigdheden - blijven de werkingsmiddelen als bijna 15 jaar onveranderd. Sterker nog, de 100 euro in 2010 die volgens indexering nu 137 euro zou moeten zijn, werd nooit geïndexeerd en is, na algemene besparingen, in de meeste sectoren nog gemiddeld 90 euro. Beeld je in dat je een zaak runt en je moet alle dagdagelijkse kosten elk jaar met minder middelen bekostigen, zonder aan kwaliteit te mogen en willen inboeten. Onmogelijk.

Daarom kropen zo'n 600 bestuurders in de zorg- en welzijnssectoren samen in hun pen voor een ondertussen veelgedeelde open brief in De Standaard met de niet mis te verstane titel: 'Zorgsector lijdt onder jarenlange niet-indexering'. En daarom maken we er als Vlaams Welzijnsverbond zo'n punt van om dit op de politieke agenda te krijgen. Op 9 juni trekken we met z'n allen naar de stembus en het is in het belang van onze sectoren en iedereen die vandaag zorg en ondersteuning nodig heeft, dat zorg en welzijn meer aan bod komt. Deel onze video, of de open brief via 1 van onze berichten op sociale media hieronder, of deel onze visual die hierboven staat en die je hiernaast bij de downloads terugvindt. En hou de komende weken onze pagina's in 't oog, want er volgen nog campagnevideo's over onze speerpunten, zoals over de krapte op de arbeidsmarkt, of geïntegreerde zorg.

Merci alvast om zorg en welzijn mee op de politieke agenda te zetten!