ContactpersoonLieselot Degraeveinfo@kenniscentrumwwz.be 02 414 15 85 |
7 november: Lunch & Reflect met Mieke Schrooten: De impact van de veranderende regelgeving over migratie op de Brusselse sociale sector


Met deze lezingenreeks geven we welzijnswerkers zuurstof voor de toekomst in een veranderende wereld. Het zijn niet gewoon informatieve bijeenkomsten, het is een platform waar welzijnswerkers hun stem kunnen laten horen, knelpunten kunnen benoemen en samen zoeken naar antwoorden op de uitdagingen van morgen.
Dit is de eerste lezing in de reeks.
Voor deze lezing verwelkomen we Mieke Schrooten. Als onderzoekster en docente aan de Odisee hogeschool en Universiteit Antwerpen focust ze op thema's als stedelijk sociaal werk, migratie, transnationaal sociaal werk en informele sociaalwerkpraktijken. Schrooten kent het sociaal werkveld van binnenuit én bekijkt het door een kritische bril.
De uitdaging: Migratie staat al jaren hoog op de politieke agenda, maar zelden was het discours zo gepolariseerd als vandaag. Migratie wordt steeds meer benaderd als een probleem dat beheerst moet worden, eerder dan als een maatschappelijke realiteit die vraagt om solidariteit en structurele oplossingen. Terwijl beleidsmakers schermen met ‘het strengste beleid ooit’, voelen sociaal werkers de gevolgen tot in hun dagelijks werk.
Een nieuwe benadering: In plaats van zich neer te leggen bij beleidskeuzes die uitsluiting versterken, pleit Schrooten voor een sociaal werk dat positie durft in te nemen. Ze benadrukt dat sociaal werkers niet alleen moeten inspelen op de noden van vandaag, maar ook mee vorm moeten geven aan een andere toekomst. Dat vraagt om meer dan praktische oplossingen: het vergt kritisch inzicht, politieke alertheid en het vermogen om structurele ongelijkheid te benoemen. Een sociaal werker is in deze context niet alleen hulpverlener, maar ook bruggenbouwer, pleitbezorger en systeemcriticus.
Over haar onderzoek: Schrooten leidde de voorbije jaren verschillende onderzoeksprojecten over transmigratie, dak- en thuisloosheid en sociaal werk in religieus geïnspireerde initiatieven in Brussel. Momenteel coördineert ze onderzoek naar bedelarij en is ze betrokken bij projecten rond precair burgerschap en de toegang tot sociale infrastructuur. Daarnaast leidt ze een Europees netwerk over transnationale families.
Relevantie voor sociaal werk
Wat betekent verstrengend migratiebeleid voor sociaal werk in een stad als Brussel? Schrooten staat stil bij de stedelijke realiteit als aankomstplek, oriënteringsplek en ‘emancipatiemachine’, maar ook als doorstroomstad. Een lezing die uitnodigt tot kritische reflectie én maatschappelijk engagement.
Via deze link vind je alle info: https://www.kenniscentrumwwz.be/kalender/lunch-reflect-met-mieke-schroot...