02/05 Gedragsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking

Printervriendelijke versiePDF version

INHOUD
Na deze vorming kan je
- Gerichter kijken naar gedrag:
Je kan gerichter kijken naar het gedrag van mensen met een beperking, waarbij je kan onderscheiden of dit gedrag past binnen het kader volgens het model van A. Došen of dat er sprake is van psychopathologie.
- Beter begrip van gedrag:
Je krijgt een beter begrip van bepaald gedrag bij cliënten, door te kijken vanuit verschillende invalshoeken, inclusief de emotionele en ontwikkelingsdynamische perspectieven.
- Concrete handvatten en tools:
Je krijgt concrete handvatten en je kan tools toepassen in de begeleiding van cliënten met een verstandelijke beperking, om effectiever om te gaan met gedragsproblemen en emotionele behoeften.

PROGRAMMA
Tijdens deze vorming staat het begrijpen van de functie en boodschap achter gedragsproblemen centraal. We vertrekken vanuit de emotionele ontwikkeling van een persoon en onderzoeken de dieperliggende gevoelens, en dit doen we vanuit het ontwikkeling-dynamische perspectief volgens het model van A. Došen.

Ongeveer één op de drie mensen met een verstandelijke beperking ervaart psychische stoornissen, psychiatrische problemen of gedragsproblemen. In de dagelijkse ondersteuning kan dit zich uiten in verschillende vormen, zoals agressie, zelfverwonding, verhoogde stressgevoeligheid, schommelende spanningsregulatie, aanklampend of dwangmatig gedrag en meer.

Tijdens de vorming worden de volgende psychopathologieën behandeld: psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen en hechtingsproblemen/trauma. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de specifieke manieren waarop deze problematiek zich kan manifesteren bij mensen met een verstandelijke beperking.

DOELGROEP
Begeleidend personeel tewerkgesteld binnen PC319.01

OPLEIDER
PsySense

LOCATIE
Kessel-lo

KOSTPRIJS
gratis

MEER INFO
https://www.vivosocialprofit.org/opleidingen-open-aanbod/24560-0

ORGANISATIE
SF319.01 i.s.m. VIVO

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.