Multifunctioneel centrum (MFC) - VOLZET

Printervriendelijke versiePDF version

De studiedag is VOLZET. Via de inschrijvingsmodule kan u zich op een RESERVESLIJST laten registreren. Indien er een plaats vrij komt, nemen wij terug contact met u op.

Indien u reeds geregistreerd bent op onze website, gelieve u dan eerst in te loggen via de blauwe knop bovenaan rechts van deze pagina (dan hoeft u uw persoonlijke gegevens niet in te geven).

Sinds 1 januari 2012 is ook in de minderjarigenzorg de zorgvernieuwing van start gegaan. 10 organisaties, verspreid over alle provincies en doelgroepen, werken voortaan als MFC. Op termijn zullen alle organisaties voor minderjarigen in het VAPH een MFC  worden. Voor de cliënt wil men zo een flexibel aanbod ontwikkelen en de organisaties  krijgen een regelluw kader.

Tijdens deze voormiddag bieden we een kijk op het nieuwe kader en willen we de eerste ervaringen met jullie delen.

PROGRAMMA

 

9.30u   Onthaal en koffie
 
10.00u - 10.15u   Welkom & inleiding
Koen Vander Beken – KOC Sint Gregorius
 
10.15u - 11.15u   MFC: Zorgvraaggestuurde ondersteuning aan minderjarigen in een regelluw kader. Jos Theunis, Kurt Asselman & Sven Pans - VAPH
 
11.15u - 12.05u   Workshop ronde 1
 
12.10u - 13.00u   Workshop ronde 2
 
13.00u   Broodjeslunch

 

WORKSHOPS

1. MFC moeilijk vinden mag!

Omdat we net onze organisatiestructuur compleet hadden hertekend, dachten we klaar te zijn voor het MFC-experiment. Maar het werd een zoektocht die begon met argwaan en weerstand bij heel wat medewerkers, evoluerend over ambitieuze ideeën en onrealistische verwachtingen, naar enkele bescheiden maar zinvolle realisaties. Het proces dat we tot nu hebben doorlopen en de eerste realisaties stellen we voor in deze workshop.

Peter Van Houtven – DVC Sint-Jozef

 

2. Van Medisch Pedagogisch Centrum naar multifunctioneel begeleidingscentrum: een veelzijdig verhaal

Het regelluw kader creëert mogelijkheden op vlak van:

  • Het zorginhoudelijk concept van de voorziening: het bieden van de ‘gepaste zorg’ aan het kind in zijn context, het (terug)geven van de regie van de zorg aan ouders, …
  • Het omgaan met personeel: van opvoeder naar begeleider, differentiatie in competenties,…
  • Samenwerkingen: met de school, met bijzondere jeugdzorg,..

Greet Bonner - MPC Sint-Franciscus

 

3. 'Niet-aangeboren hersenletsel en verkeersslachtoffers, Multifunctioneel centrum like'

OTL Jeugd – Private Stichting richt zich tot jongeren tot 21 jaar met een niet-aangeboren hersenletsel en verkeersslachtoffers, die kampen met (dreigende) schooluitval of een bemoeilijkte instap op de arbeidsmarkt. Doel is een volwaardige re-integratie in de maatschappij door optimalisatie van het aanwezige potentieel. We stimuleren de autonomie op verschillende levensdomeinen. OTL staat voor een multifunctionele, geïntegreerde aanpak die start na de klassieke revalidatie: op maat, vraaggestuurd, ontwikkelingsgericht en ondersteund door een gecoördineerd netwerk.

Annemie Schueremans & Saar Vanhentenrijk - Open Therapeuticum Leuven

 

4. Op een rollende steen groeit geen mos: Centrum Bethanië en MFC

Bethanië organiseert, naast het MPI en OBC, specifieke modules zoals GES+, gemeenschapshuis, uitgebreide studiowerking, leer-werkplaats, orthopedagogische pleegzorg enz. . Bij het ontwerp en de implementatie van MFC willen we deze modules integreren. Tegelijk is MFC een inhoudelijke verbreding en verdieping. De workshop illustreert het proces van ontwerpen en invoeren, maar focust vooral op de ‘bakens’ van het plan: een beslissingsboom die de weging van aanmelding tot de definiëring van de modules leidt, de keuze voor een zachte implementatie en reorganisatie, het behoud van wat goed loopt en verankering van nieuwe concepten en programma’s.

Jo Voets - Bethanië Genk-Hasselt

 

5. Het KOC Sint-Gregorius als MFC: vernieuwende mogelijkheden voor samenwerking met scholen op de campus

Het regelluw kader waarbinnen het MFC zich bevindt, biedt mogelijkheden om de samenwerking met de scholen voor buitengewoon onderwijs te herdenken.

Koen Vander Beken - KOC Sint-Gregorius

 

6. OC Sint-Idesbald: geleidelijk op weg naar een onderbouwd MFC

OC Sint-Idesbald richt zich naar verschillende doelgroepen (LMH, MMH, GES, ASS) en wordt aangeboden in diverse ondersteuningsvormen ( internaat, semi-internaat en ambulant werken). Sinds 1 januari 2012 spreken we over ‘dossiers’, gesitueerd binnen één of meerdere van de 4 MFC-functies. Door de grote invloed van het MFC op de werking kiezen we bewust voor geleidelijkheid. We lichten toe wat dit veranderingsproces betekent voor de visieontwikkeling op verschillende beleidsdomeinen, hoe methodisch denken en werken vorm krijgen in het MFC, en hoe we dit vertalen naar het concrete handelen.

Bram Soenen - OC Sint-Idesbald

 

7. Organisatie voorbereiding MFC
Hoe bereid ik mijn organisatie voor op de komst van het MFC. Wat als je organisatie geen ervaring heeft met een ambulante werking? Hoe kantel ik mijn organisatie om binnen de bestaande erkenning een ambulant aanbod uit te bouwen?
Piet Ketele & Ellena Crockaert – Koninklijk Instituut Woluwe

 

8. Hotel of internaat? OPGELET: In de folder (pdf-document) is de inhoud van deze workshop foutief vermeld.

correct is: 'Hoe in een multifunctioneel geheel “een gezellige thuis” behouden, waar het aantal nieuwe interacties zowel met begeleiders als met andere jongeren beperkt blijft. Geborgenheid en continuïteit van zorg blijven essentieel in de ontwikkeling van jongeren met een diepe verstandelijke – meestal meervoudige – beperking.'

Gi Lagrain -  St.-Oda

 

9. Het MFC als katalysator in het optimaliseren van de zorg

MFC als katalysator hoe we: de zorgvraag beter kunnen verkennen/ zorg in de meest passende en “lichtst” mogelijke vorm starten/ aan meer kinderen zorg kunnen bieden/ trajectbegeleiding kunnen organiseren/ meer contextversterkend kunnen werken/ op elk moment de meest passende zorg kunnen aanbieden/ thuisbegeleiding verder kunnen uitbouwen/ bestaande modules beter kunnen uitbouwen.

Marleen Laureys - SOC De Hagewinde

 

10. MFC of MFC, multifunctioneel centrum of multifunctioneel corps?

Grote inhoudelijke veranderingen doorvoeren doe je niet enkel met het beleid van een organisatie. Van bij aanvang zochten we naar gedragenheid aan de basis. In deze workshop staat vooral het proces naar verandering centraal. Hoe motiveer je medewerkers tot veranderen? Hoe accentueer je de kansen van de vernieuwing? Hoe maakt flexibilisering de taak van een begeleider aantrekkelijker? Medewerkers leren aan de hand van eigen cases deze uitdagingen kennen en worden zich bewust van de kansen. Zo evolueren we van een opgedrongen vernieuwing naar bewust keuzes maken.

Hilde Pitteljon - Dominiek Savio Instituut

 

11. Van internaat naar “open huis”

“Ondersteuning op maat, vlot schakelen, minst ingrijpende ondersteuning, netwerken versterken, …” Wie wil dit niet realiseren? Maar een multifunctioneel centrum is geen snelbouw-constructie! Het vergt van alle geledingen een (ver)nieuwe(nde) aanpak. Hoe bouwden wij gedurende 1 jaar aan ons open huis? Vanuit onze missie en visie, samenwerkingsverbanden met scholen, de administratie, het financieel beheer, de communicatiedienst en het HR perspectief. Wie krijg welke rol? We staan stil bij de totale aanpak, de pijnpunten en de succesverhalen. We laten u kijken naar wat ons “open huis” te bieden heeft op het vlak van verblijf, dagopvang, mobiele ondersteuning en dagbesteding.  

Riet Deschacht, Martine Lamsens & Griet Pitteljon - Huize Tordale
 

INSCHRIJVING

De studiedag is VOLZET. Via de inschrijvingsmodule kan u zich op een RESERVESLIJST laten registreren. Indien er een plaats vrij komt, nemen wij terug contact met u op.

De kostprijs per deelnemer bedraagt 50 euro voor leden en 75 euro voor niet-leden. U ontvangt van ons een bevestiging en een factuur.

 

WEGBESCHRIJVING

http://www.tpc-antwerpen.be/pagina1.html