Type | In de kijker |
Publicatiedatum21.05.2025 |
PERSBERICHT – Vlaams Welzijnsverbond over actiedag: “Veel begrip voor verzuchtingen werknemers”


Vandaag organiseren de drie vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB) een nationale betoging voor de non-profitsector. Ook vanuit zorg- en welzijnssectoren nemen veel mensen deel aan de actie. Het Vlaams Welzijnsverbond begrijpt de verzuchtingen van de vakbonden en legt ook enkele zaken op tafel. “Een gelijk speelveld qua loonvoorwaarden tussen de verschillende sectoren is essentieel”, zegt algemeen directeur Hendrik Delaruelle.
Ook in zorg- en welzijnssectoren wordt er ook gestaakt, maar op organisatieniveau wordt er net als bij andere stakingsmomenten een minimale dienstverlening voorzien. Het Vlaams Welzijnsverbond, dat als koepel organisaties in kinderopvang, jeugdhulp, gezinsondersteuning en ondersteuning van mensen met een handicap verenigt, heeft begrip voor de verzuchtingen van het personeel. Het roept ook zelf op om snel werk te maken van oplossingen voor enkele heikele punten.
“We verwachten dat ook deze regering werk maakt van een stevig VIA-7 (een zevende Vlaams Intersectoraal Akkoord)”, zegt Hendrik Delaruelle. “In zo’n akkoord maken overheid, werknemers en werkgevers concrete enkele afspraken om de werkomstandigheden en loonsvoorwaarden te verbeteren. Daar moet de Vlaamse regering extra middelen voor voorzien.”
Gelijk speelveld
Een groot probleem is dat medewerkers in een aantal sectoren nu vaak minder goede (loons-) voorwaarden hebben dan hun collega’s in andere sectoren. Dat zorgt ervoor dat organisaties nu geregeld personeel zien kiezen voor een andere (publieke) sector, gewoon omdat ze niet dezelfde voorwaarden kunnen bieden.
“Een VIA-7 en bijhorende middelen moeten ervoor zorgen dat we de lonen voor soortgelijke functies gelijktrekken”, zegt Hendrik Delaruelle. “Zo moet het makkelijker worden voor organisaties om personeel te vinden en houden, en kunnen medewerkers een correcter loon naar werken krijgen. Vlaams minister Gennez zei kort na haar start in het najaar van 2024 werk te zullen maken van zo’n akkoord met de sociale partners. We kijken hier samen met zowel werkgevers als werknemers naar uit.”
Financieel sowieso al moeilijk
De moeilijkheden om personeel te vinden komen bovenop een financieel probleem dat al jaren aansleept en dat organisaties steeds meer in problemen brengt: het niet indexeren van de werkingsmiddelen. Hoewel de indexering van die middelen decretaal vast ligt, bleven de werkingsmiddelen de laatste 15 jaar ongewijzigd. De huidige Vlaamse regering besliste om die middelen de komende 5 jaar slechts gedeeltelijk te indexeren. In 3 van de 5 jaar zullen de middelen voor de helft geïndexeerd worden, dus slechts een indexering van 30 procent ten opzichte van de normale indexering de komende 5 jaar.
“We roepen andermaal op om die middelen correct de levensduurte te laten volgen, want ook voor organisaties en voorzieningen stijgt de prijs van zowat alles”, zegt Hendrik Delaruelle. “De cijfers zijn hallucinant: waar een voorziening in 2010 nog 100 euro werkingsmiddelen kreeg, zou die na indexering vandaag 140 euro moeten krijgen. In werkelijkheid, door ook nog enkele bijkomende besparingen, ligt dat bedrag tussen de 90 en 95 euro naargelang de sector. Ondertussen is het voor elke organisatie puzzelen om alles rond te krijgen. Denk aan: gezond voedsel, noodzakelijke herstellingen te doen, …”
“Voor de verkiezingen was er een brede wil onder politieke partijen om die middelen na 15 jaar eindelijk opnieuw de normale index te laten volgen, maar het regeerakkoord bracht op dat vlak maar weinig goed nieuws. We vragen de Vlaamse regering om dit toch te herbekijken en de organisaties die zorgen voor de mensen die het moeilijker hebben in onze samenleving, de middelen te geven die ze nodig hebben om dat te doen.”