Wil jouw organisatie deelnemen aan een onderzoek over digitale media in de kinderopvang: DIGIPED?

Printervriendelijke versiePDF version

WAT?

DIGIPED is een praktijkgericht onderzoek dat loopt van januari 2022 tot december 2024. We onderzoeken hoe we begeleiders in de opvang van kinderen tussen 0 en 6 jaar kunnen versterken in een pedagogisch verantwoorde en praktisch haalbare omgang met digitale media.

SMARTPHONE-DAGBOEKEN

Om medewerkers te kunnen versterken in de omgang met digitale media willen we eerst nagaan welke rol digitale media op dit moment spelen in de kinderopvang. Hoe aanwezig zijn digitale media in de dagelijkse praktijk?
Om dat te weten te komen, gebruiken we smartphone-dagboeken. Dat doen we in totaal bij acht opvanglocaties, vier voorschoolse en vier buitenschoolse.
Op vijf verschillende dagen verspreid over twee weken krijgt één begeleider in de organisatie de taak om vijf keer per dag een foto te nemen van wat de kinderen en begeleiders op dat moment aan het doen zijn. Op de laatste dag voert een van de onderzoekers een gesprek met de fotograferende begeleider, waarin we de foto’s overlopen en extra uitleg vragen.

CONCRETE INFORMATIE VOOR DE BEGELEIDER-FOTOGRAAF

Voor de start van het onderzoek komt een onderzoeker langs om de aanpak nog eens toe te lichten en vragen te bespreken. Het onderzoek is verspreid over twee weken.
In de eerste week vragen we om foto’s te nemen op dinsdag en vrijdag. In de tweede week op maandag, woensdag en donderdag. De begeleiders worden uitgenodigd om deel te nemen aan een whatsappgroepje met de onderzoekers waar ze de foto’s kunnen posten.
Tussen 8u en 18u stuurt de onderzoeker op vijf verschillende momenten via whatsapp de boodschap om een foto te nemen en daar kort iets bij te schrijven (waar ben je en wat gebeurt er).
We verwachten dat de begeleider-fotograaf binnen het half uur de foto en het bericht post in de whatsapp-groep. Als dat niet lukt, is dat geen probleem.
Na de vijf onderzoeksdagen maken de onderzoekers een collage van de foto’s, die we bespreken met de begeleiders. Dat gesprek gaat over de vraag of de foto’s ‘typisch’ zijn voor een dag in de opvang.

GDPR-proof
Voor het onderzoek start, bezorgen de onderzoekers informatie voor de ouders. We houden bij of de ouders toestemming geven voor de deelname van hun kinderen. De foto’s worden enkel gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.

NOG VRAGEN? INTERESSE?
Heb je nog vragen, wil je nog meer informatie of wil je je kandidaat stellen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met an.piessens@kdg.be
Hartelijk dank voor je medewerking.

De onderzoekers
An Piessens, Mieke Jacomen, Leen Dom

PS. Stellen jullie je kandidaat? Kan je dit dan ook even laten weten aan ann.vandenbrande@vlaamswelszijnsverbond.be?
Zo hebben wij ook zicht op wie van onze leden participeert aan dit onderzoek want het Vlaams Welzijnsverbond is partner in dit project. Dankjewel!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ann Van den brande
Stafmedewerker kinderopvang
0498 91 29 98
ann.vandenbrande@vlaamswelzijnsverbond.be

Vlaams Welzijnsverbond vzw
Guimardstraat 1 – 1040 Brussel
02 511 44 70