Wanpraktijken in de kinderopvang moeten streng aangepakt worden

Printervriendelijke versiePDF version

Wij kunnen niet anders dan de vastgestelde wanpraktijken in de kinderopvang - waarover Het Laatste Nieuws deze week berichtte - ten strengste te veroordelen. Elke vorm van mishandeling en/of verwaarlozing van kinderen is onaanvaardbaar. De kwaliteit van de kinderopvang moet gegarandeerd en gehandhaafd worden in heel Vlaanderen. Het is voor de hele sector van belang dat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan kinderbegeleiders die veiligheid, welzijn en ontwikkeling van kinderen in het hart dragen. De verhalen uit het artikel zijn gelukkig niet representatief voor de hele sector. Neemt niet weg dat elke wanpraktijk er een teveel is. Dat die praktijken streng aangepakt worden, is niet meer dan normaal.

Het Vlaams Welzijnsverbond vindt het daarom goed dat Kind en Gezin de geplande strengere handhaving binnenkort in de praktijk zal brengen. Een belangrijk signaal van vertrouwen in de eerste plaats richting de kinderen en hun ouders, maar ook richting de overgrote meerderheid van kinderbegeleiders die dag in dag uit het beste van zichzelf geven voor gezinnen die opvang nodig hebben. Altijd met het welbevinden en welzijn van kinderen voor ogen.

Daarnaast blijven we samen met alle partners in het veld hard werken aan nog hogere kwaliteit van de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang. Zo loopt het mentorenproject sinds februari vorig jaar. Daarmee coachen opgeleide mentoren onthaalouders op de werkvloer, met het oog op de kwalificatie van kinderbegeleider. Die coaching op de werkvloer blijkt een grote positieve impact te hebben. Het zou goed zijn om dit beschikbaar te maken voor alle onthaalouders. Ook in de kinderdagverblijven kan dit een grote meerwaarde hebben. Daarom moeten we mensen met de juiste pegagogische achtergrond nog beter in de sector binnenhalen als volwaardige coaches op de werkvloer.