Vlaams Welzijnsverbond vraagt dat Vlaamse regering dringend maatregelen neemt om stijgende kosten te compenseren

Printervriendelijke versiePDF version

Het Vlaams Welzijnsverbond vraagt, samen met de andere werkgeverskoepels binnen de social-profit, al langer aan de Vlaamse regering om eindelijk rekening te houden met de gestegen kosten voor sociale ondernemingen door de inflatie. Desondanks ziet het ernaar uit dat hun werkingsmiddelen dit najaar voor de 12de keer op rij niet geïndexeerd zullen worden. Ondertussen wordt de situatie bijzonder nijpend voor heel wat sociale ondernemingen en dreigen er op korte termijn gaten te vallen in het sociaal weefsel in Vlaanderen. Dit in een tijd waarin we die meer dan ooit nodig zullen hebben.

Stijgende energieprijzen, stijgende lonen, duurdere brandstoffen en bouwkosten die de pan uitswingen: net zoals alle sectoren kreunt de social profit onder de huidige marktomstandigheden. Het verschil met andere bedrijven? Aangezien sociale ondernemingen levensnoodzakelijke diensten aanbieden aan vaak kwetsbare mensen, kunnen zij niet zomaar hun prijzen aanpassen om al deze gestegen kosten te compenseren. Daar komt nog eens bovenop dat de Vlaamse regering de werkingsmiddelen die ze betoelaagt aan heel wat sociale ondernemingen al meer dan tien jaar niet heeft geïndexeerd. Een reeds moeilijke situatie dreigt voor veel ondernemingen zo helemaal onleefbaar te worden.

In een brief hebben het Vlaams Welzijnsverbond en de andere koepels hun grieven overgemaakt aan de Vlaamse regering. Concreet vragen wij een einde aan de opeenvolgende reeks van niet-indexeringen van de werkingsmiddelen en aangepaste maatregelen op vlak van energiekosten, lonen en de financiering van grote bouwwerken.