VIA6 biedt een eerste stap in de zoektocht naar personeel in kinderopvang

Printervriendelijke versiePDF version

4.000 vacatures waren er het voorbije jaar in de kinderopvang. Dat bleek uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits op een parlementaire vraag van Celia Groothedde. Het Vlaams Welzijnsverbond ziet de uitdaging ook, onder andere op basis van de jaarlijkse bevraging bij de eigen leden in de medewerkerskengetallen. Het personeelstekort bestaat al langer en zet heel wat initiatiefnemers in de sector voor een grote uitdaging.

Het Vlaams Welzijnsverbond ziet in het recent afgesloten sociaal akkoord voor de non profit (VIA6) belangrijke pistes voor een antwoord hierop. Het akkoord biedt zowel oplossingen als uitdagingen. “Onze sector moet dringend op zoek naar nieuwe krachten, maar tegelijk zal VIA6 de kinderopvang ook een stuk aantrekkelijker maken voor mensen die zich op de arbeidsmarkt begeven”, zegt directeur Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond.

De kinderopvang doet al lang veel meer dan kinderen opvangen en verzorgen. Daarom was het voor ons heel belangrijk om ook te investeren in pedagogische begeleiding. 264 bijkomende coaches kunnen kinderbegeleiders op de werkvloer bijstaan dankzij VIA6. Bij de onthaalouders worden 272 kinderbegeleiders omgezet naar het werknemersstatuut, wat hun job meer erkenning geeft. Daarnaast zijn er middelen voor een substantiële koopkrachtverhoging, waarmee we de concurrentie kunnen aangaan met andere sectoren“, benadrukt Hendrik Delaruelle. “De kinderopvang biedt kansen op een boeiende job in een cruciale levensfase van jonge kinderen.”

“VIA6 zet een belangrijke eerste stap om kinderopvang aantrekkelijker te maken op de arbeidsmarkt. We zijn er nog niet, maar het is nu zaak om deze inspanningen door te trekken en ook werk te maken van voldoende zij-instroom zodat ook mensen met ervaring buiten de sector de kinderopvang kunnen komen versterken. Ook daar biedt VIA6 meer mogelijkheden.”