Vaccinatiecampagne: goed nieuws voor mensen met een handicap in een residentiële voorziening

Printervriendelijke versiePDF version

 

De personen met een handicap, hun familie en de medewerkers die hen ondersteunen in residentiële voorzieningen, kunnen op hun beurt uitkijken naar een versnelde uitrol van de vaccinatiecampagne. “Dat is goed nieuws”, zegt directeur Hendrik Delaruelle van werkgeverskoepel Vlaams Welzijnsverbond. “Ook onze voorzieningen kampten soms met zware uitbraken. Een snelle vaccinatie van kwetsbare mensen is dan ook broodnodig.” Tegelijk hoopt het Vlaams Welzijnsverbond dat ook de medewerkers in een beweging meegenomen worden in de vaccinatiecampagne, uiteraard in functie van de beschikbaarheid van vaccins.

Dat prioriteit gegeven wordt aan kwetsbare mensen in de voorzieningen, is niet meer dan logisch. Zij lopen het grootste risico op overlijden of op ernstige complicaties in geval van een covid-19-besmetting. “Maar ook onze medewerkers stonden de voorbije maanden in de vuurlinie”, benadrukt Hendrik Delaruelle. “Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, worden zij best zo snel mogelijk meegenomen in de vaccinatiecampagne. Dat is in het belang van alle bewoners, en zeker van de meest kwetsbaren. Dat parallel met onze sector ook het personeel in ziekenhuizen en in de eerstelijnsgezondheidszorg gevaccineerd wordt, kunnen wij uiteraard onderschrijven.”

Voor de medewerkers en de bewoners in onze voorzieningen, die zware maanden achter de rug hebben, is dit ook een belangrijke mentale opsteker. Het geeft hen perspectief op een periode met meer veiligheid en zekerheid.