Theatervoorstelling over leven met autisme

Printervriendelijke versiePDF version

Leven met autisme. Hoe voelt dat? Cartoonist AAaRGh... (alias Mario De Koninck) schreef er de theatervoorstelling ‘Mario, morgen gadegij naar de dokter!’ over. Hierin geeft hij het publiek een unieke inkijk in wat de diagnose voor hem en zijn gezin betekent.

Een voorstelling met diepgang en humor

Mario, beter bekend als cartoonist AAaRGh..., heeft autisme. Maar dat weet hij niet. Niemand weet dat. Tot zijn 31ste. Dan krijgt hij de diagnose, een jaar nadat zijn leven voorgoed veranderde. Een voorstelling met antwoorden. En humor.

Is het toeval dat hij cartoonist is? Waarom krijgt hij stress van frieten? Waarom kijkt hij door het raam van hotelkamers? Wat doet hij op zijn 80ste? Waarom slaat hij bloemen kapot?

Wie de voorstelling al zag, is het erover eens. Mario slaagt erin om zijn publiek met veel gevoel voor humor mee te nemen doorheen het hobbelige parcours dat hij al aflegde. Hij brengt heel wat anekdotes, die bij momenten hilarisch zijn, maar evengoed de zaal muisstil maken.

 

Liga Autisme Vlaanderen zag de voorstelling in try out en was meteen onder de indruk. ‘Mario slaagt er wonderwel in om de balans te vinden tussen ontroering, diepgang en humor. Deze voorstelling zou iedereen moeten gezien hebben, of je nu van dichtbij of verder af met autisme te maken krijgt’, zegt Jo Renty, coördinator van Liga Autisme Vlaanderen.

Waarom een theatervoorstelling over autisme?

Mario brengt met deze voorstelling in eerste instantie zijn persoonlijk verhaal. Hij vertelt hierbij tal van anekdotes waardoor het publiek zich levendig kan voorstellen wat de impact van autisme op zijn leven is.

Jo Renty van Liga Autisme Vlaanderen: ‘Wij doen er alles aan om Vlaanderen autismevriendelijker te maken. Ook deze theatervoorstellingen zijn een stapje in die richting. We hopen in eerste instantie dat mensen een fijne en ontspannende avond beleven, maar tegelijk zijn we ervan overtuigd dat het publiek heel wat zal bijleren over autisme. Absoluut een win-win dus!

Praktische info

De voorstelling ‘Mario, morgen gadegij naar de dokter!’ speelt vanaf donderdag 12 september in 10 culturele centra verspreid over heel Vlaanderen. Voor de volledige speellijst, ga naar www.ligaautismevlaanderen.be/theatervoorstelling De voorstellingen worden georganiseerd door Liga Autisme Vlaanderen in samenwerking met Cultuursmakers

Interesse in een interview?

Contacteer Jo Renty op jo@ligaautismevlaanderen.be of 0492 23 41 46 Contacteer Mario De Koninck op mario.dekoninck@telenet.be of 0479 99 28 15

Contacteer ons! 0492 23 41 46       jo@ligaautismevlaanderen.be