Terugblik op een geslaagd PVF-event

Printervriendelijke versiePDF version

Op vrijdag 1 december vond in Berchem onze reflectiedag rond de Persoonsvolgende Financiering (PVF) plaats. Op 1 januari bestaat het systeem officieel 7 jaar en dat was het ideale moment om samen met onze leden en gebruikers uit de sector Ondersteuning van personen met een handicap, maar ook met een heleboel andere personen uit de sector, terug te blikken. Hoe begon alles weer juist? Wat zijn de ervaringen van verschillende voorzieningen in de sector? Hoe kijken experts en beleidsmakers terug op de eerste 7 jaar PVF? Was goed en wat was beter? We hadden alvast genoeg facts and figures, maar ook getuigenissen om er een volle, maar boeiende dag van te maken.

Tegelijk was het ook expliciet onze ambitie om vooruit te kijken en op te lijsten wat voor ons belangrijk is om het systeem van PVF in de toekomst nog beter tot haar recht te laten komen. In twee rondes namen we de thema’s ‘Impact op gebruikers’ en ‘Impact op sociaal ondernemers’ onder de loep. Alle deelnemers zaten in groepjes van zo'n tien mensen aan een ronde tafel, waar telkens werd nagedacht, ideeën uitgewisseld en meningen besproken. Het resultaat was een lange lijstaanbevelingen waarvan we op het einde van de dag een selectie aan een divers panel van experten voorlegden. Op deze manier kregen we zicht op de visie van onze stakeholders en op wat we van elk van hen met betrekking tot PVF mogen verwachten. Het werd een boeiende gedachtenwisseling met aanbevelingen waarmee elk vanuit zijn/haar rol verder mee aan de slag kan. Een engagement dat wij alvast vanuit het Vlaams Welzijnsverbond aangaan. De aanbevelingen die niet aan bod kwamen, werden alvast met de aanwezige beleidsmakers meegegeven om er in Brussel inspiratie uit te halen voor toekomstig beleid.

 

Getuigenissen

Gedurende de dag kwamen ook veel interviews met getuigenissen aan bod, vanuit alle verschillende hoeken van de sector. Een gebruiker, de voorzitter van gebruikersorganisatie FOVIG, de directrice van een voorziening, een medewerker 'intake' bij een andere voorziening en een vader die samen met andere koppels een mooi ouderinitiatief in Leuven hebben uitgewerkt voor hun kinderen. Bekijk de interviews via de links hieronder.

Aftermovie

Of bekijk een sfeerverslag van het PVF-event hieronder. We willen alvast iedereen, zowel sprekers als deelnemers, bedankt voor hun aanwezigheid en inbreng in het debat. Het ksysteem van de persoonsvolgende financiering kan er alleen maar wel bij varen.