Start vaccinatie personen met een handicap: Vlaams Welzijnsverbond hoopt op snelle collectieve oplossing voor dagcentra, mobiele en ambulante ondersteuning en zelfstandig wonen

Printervriendelijke versiePDF version

Het Vlaams Welzijnsverbond - de koepel van 750 voorzieningen in sector personen met een handicap, jeugdhulp en kinderopvang - kijkt hoopvol uit naar de vaccinatiecampagne die vandaag start in twee voorzieningen voor mensen met een handicap. “Dit biedt hoop voor bewoners en medewerkers in onze voorzieningen”, zegt directeur Hendrik Delaruelle. “We hopen dat ook cliënten en medewerkers van dagcentra, zelfstandig wonen en mobiele en ambulante ondersteuning nu snel kunnen volgen, want pas dan komt er echt ademruimte.”

Vanaf morgen en in de loop van volgende week komen de vaccinaties in de sector op kruissnelheid. “Onze mensen hebben hier lang naar uitgekeken”, legt Hendrik Delaruelle uit. “Voor zij die vandaag en de komende weken aan de beurt komen, is dit zonder meer goed nieuws. Maar in veel voorzieningen zijn er ook gemengde gevoelens. Medewerkers die enkel in dagcentra actief zijn, en hun cliënten, moeten voorlopig nog wachten op het verlossende spuitje. Dat geldt ook voor de medewerkers die mensen ambulant of mobiel begeleiden of hen ondersteunen via zelfstandig wonen. Nochtans hadden zowel de medewerkers als de gebruikers hier ook heel hard op gehoopt.” Ook bij de Centra Ambulante Revalidatie hoopt men op een snelle, collectieve oplossing.

Ook cliënten zijn vaak heel kwetsbaar. Bovendien zal het lang niet altijd vanzelfsprekend zijn om hen naar een vaccinatiecentrum toe te leiden. Denk maar aan mensen met gedragsproblemen of mensen met een mentale beperking. Die worden best in hun vertrouwde omgeving gevaccineerd. “Daarom hopen we alsnog op een snelle, collectieve oplossing voor deze doelgroep”, besluit Hendrik Delaruelle.