Schrijf voor 4 mei in voor een gratis energiescan

Printervriendelijke versiePDF version

 

Eén van de klimaatengagementen die begin 2017 werd ondertekend voor het beleidsdomein WVG stelt dat de sector voor alle bestaande gebouwen streeft naar een jaarlijkse energiebesparing van 2,09% tegen 2030. Dit engagement zal opgevolgd worden via Terra, de patrimonium- en energiedatabank. Deze databank bundelt energie-informatie en karakteristieken over gebouwen en infrastructuur en stelt die ter beschikking van de deelnemende organisaties.

Van alle organisaties die sinds 2017 een gratis energiescan hebben laten uitvoeren worden de verbruiksgegevens automatisch opgeladen in de databank. Alle organisaties die nog voor 4 mei intekenen voor een gratis energiescan worden ook nog meegenomen in de nulmeting via Terra voor de opvolging van het klimaatengagement rond energiebesparing. Wie later intekent zal geen deel uitmaken van deze nulmeting. Snel inschrijven voor een energiescan is dus de boodschap.

We zetten de belangrijkste weetjes over de energiescans nog eens op een rij:

  • Alle voorzieningen, behalve privéwoningen, die nog minstens 5 jaar in gebruik blijven komen in aanmerking voor een gratis energiescan.
  • De Vlaamse overheid bekostigt de energiescan onmiddellijk, je hoeft niets voor te schieten.
  • Maatregelen met een snelle terugverdientijd (minder dan vijf jaar) voer je op eigen kosten uit. Voer je deze niet uit, dan dien je het bedrag voor de energiescan (2 à 3.000 Euro) alsnog te betalen. Die kans is echter zeer gering: het is in jouw eigen belang dat je deze meest voor de hand liggende maatregelen uitvoert, na een paar jaar heb je blijvend een verlaging van jouw energiekost.
  • Voor maatregelen met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar, stelt het klimaatfonds subsidies beschikbaar. Controleer de website van VIPA voor meer info.
  • De energiescan resulteert in een actieplan. Je kan zelf de voorgestelde energiebesparende maatregelen rangschikken, en zo kiezen wanneer je deze uitvoert.
  • De Vlaamse overheid begeleidt jou van A tot Z, je hebt dus geen technische kennis nodig en moet geen aanbesteding doen.

 

Vraag vandaag nog uw gratis energiescan aan via de website van VIPA.