PERSBERICHT: Het Vlaams Welzijnsverbond voert actie aan het Vlaams Parlement

Printervriendelijke versiePDF version

Naar aanleiding van de actieweek VuurWerk verstuurden we op 3/12/2019 onderstaand persbericht. Het werd onder meer opgepikt door Belga, Metro, het VRT-radionieuws, VRT NWS, De Standaard online en De Morgen en La Libre Belgique (als bijlage).

 

BRUSSEL – Het Vlaams Welzijnsverbond voert vandaag tussen 13u en 15u actie aan het Vlaams Parlement in Brussel. De grootste werkgeversorganisatie in de jeugdhulp en gezinsondersteuning, de kinderopvang en de ondersteuning van personen met een handicap schaart zich daarmee achter VuurWerk, de actieweek waarmee het brede middenveld het besparingsbeleid van de Vlaamse regering aan de kaak stelt.

 

Al tien jaar worden de werkingsmiddelen van welzijnsorganisaties niet meer geïndexeerd door de Vlaamse regering. Ook de komende legislatuur zal dat niet gebeuren. Integendeel. Vanaf 1 januari 2020 moeten de kinderopvang en de jeugdhulp nog eens zes procent op diezelfde werkingsmiddelen inleveren. De sector voor personen met een handicap verliest tegen 2022 een kwart op de organisatiegebonden kosten en de Centra voor Ambulante Revalidatie verliezen 1,3 procent op hun totale budget. En daar stopt het nog niet: de regering zal in alle sectoren die het Vlaams Welzijnsverbond vertegenwoordigt samen nog eens vijf miljoen euro snoeien.

 

Kwetsbare mensen als grootste slachtoffer

‘De Vlaamse regering stelt de besparingen stelselmatig voor als besparingen in structuren, maar dat klopt niet’, stelt Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond. Het zijn volgens hem vooral kwetsbare mensen die er de dupe van zullen zijn. ‘Doordat onze organisaties het met een pak minder middelen moeten doen, komt hun dienstverlening onder druk te staan. Dat zal gevolgen hebben voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten.’

 

Kwaliteit in het gedrang

De werkgeversorganisatie waarschuwt dat onder meer de werkdruk nog zal toenemen, wat de kwaliteit van de dienstverlening dreigt te hypothekeren. ‘Dat kunnen we als warm en zorgzaam Vlaanderen niet aanvaarden’, aldus het Vlaams Welzijnsverbond.