Niet-indexering hakt in op werkingsmiddelen

Printervriendelijke versiePDF version

De werkingsmiddelen binnen welzijn worden al meer dan 10 jaar niet meer geïndexeerd. 'Heel concreet: als we 10 jaar geleden 100 euro werkingsmiddelen kregen, zouden die vandaag door de indexering 132 euro moeten bedragen. Maar spijtig genoeg is dat nu nog 92 euro', vertelt Hendrik Delaruelle in De markt en Het journaal op de VRT.

De niet-indexering is dus een besparing van maar liefst 30%. En dat zorgt voor financiële kopzorgen bij heel wat voorzieningen, want intussen blijven alle kosten stijgen. De gevolgen daarvan zien we in de cijfers, zegt Hendrik Delaruelle: 'Een eigen bevraging leert dat één op de drie voorzieningen in de sector voor personen met een handicap dit jaar een negatieve begroting heeft. Ik hoor dezelfde aantallen in de jeugdhulp'.

Er is waardering voor de extra middelen: een energiepremie, een betere financiering van de kinderopvang en de index voor bouwprojecten werd aangepast. Maar zonder die maatregelen zaten nog meer voorzieningen in de penarie. Sociale ondernemers zijn dan wel creatief: ze herstellen, zoeken andere inkomsten en besparen waar het kan, maar aan deze negatieve spiraal moet dringend een einde komen.

Ook HLN en Het Nieuwsblad hebben aandacht besteed aan deze problematiek.