Nationale actiedag social profit

Printervriendelijke versiePDF version

Op 31 januari stappen zo’n 22.000 medewerkers uit zorg en welzijn mee in een betoging in Brussel. Onder de leuze “Non-profit vollenbak vooruit” willen ze aangeven dat het in zorg en welzijn zo niet langer kan. De vakbonden pleiten voor meer personeel, betere lonen en investeringen in zorg, welzijn en cultuur. Als werkgeversorganisatie kunnen we het grootste deel van hun eisen bijtreden. 

Personeelsschaarste in de zorg is geen nieuw begrip. Alleen lijkt de vicieuze cirkel zich almaar meer te sluiten. De uitstroom in het beroep is groter dan de instroom. Er is een groeiende en complexere zorgvraag, vacatures raken niet ingevuld, de werkdruk stijgt voor zij die in het beroep staan, daardoor is er meer ziekteverzuim en vervroegde uitstroom. Gevolg: er is nog minder personeel beschikbaar en het risico bestaat dat jongeren werken in zorg en welzijn zien als zwaar en onaantrekkelijk … 

Meer dan ooit groeit het inzicht dat we als samenleving bijzondere zorg moeten dragen voor wie nu in zorg en welzijn werkt. Zodat we ook hen niet massaal kwijtspelen. En dus moeten we het werk werkbaarder maken en druk van de ketel halen. Zodat onze medewerkers zich gewaardeerd weten, zodat ze zich goed voelen in hun job en niet voortdurend naar adem moeten happen. We moeten als werkgevers kunnen garanderen dat onze medewerkers hun werk veilig, goed en kwalitatief kunnen doen. 

Daarom steunen wij met het Vlaams Welzijnsverbond de meeste eisen van de vakbonden. We moeten de loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen herbekijken. Een aangepaste regelgeving moet ervoor zorgen dat de middelen niet gaan naar commerciële partners, maar rechtstreeks naar de medewerkers vloeien. We moeten blijven inzetten op de instroom van medewerkers. 

Maar we willen de mensen die op zorg en ondersteuning wachten ook niet vergeten, ook zij moeten perspectief krijgen. Tot slot moeten de huidige initiatiefnemers in zorg en welzijn financieel kunnen overleven. Kortom de social profit sector heeft nood aan bijkomende investeringen!