Met campagne 'Dakantochnie' vragen we meer inclusie voor personen met handicap

Printervriendelijke versiePDF version

Als Vlaams Welzijnsverbond vinden we inclusie enorm belangrijk en willen we dat iedereen zo goed mogelijk - naar best vermogen en zo veel hij of zij wil - kan deelnemen aan onze samenleving. Helaas is dat voor veel mensen met een beperking nog altijd niet mogelijk, of bijzonder moeilijk. Voor hen is onze samenleving er eentje vol zichtbare én onzichtbare drempels. Daarom kloppen we samen met 6 andere organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap, op tafel voor een meer inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt.

Samen schreven we een memorandum met aanbevelingen onder de campagnenaam 'Dakantochnie? Dakanwel!'. We zochten en vonden enkele ambassadeurs die hun verhaal wilden vertellen over hoe moeilijk ze het hebben in onze samenleving bij heel alledaagse zaken, enkel omdat ze een handicap hebben.

  • Lees hun verhalen en het doel van deze campagne op de website DAKANTOCHNIE.be. Je vindt er ook veel promomateriaal om de campagne mee in de kijker te zetten.
  • Lees onze aanbevelingen en de basisprincipes van inclusie op de website DAKANWEL.be.

 

Deel mee het verhaal van Jonas, Joyce en Nick

De getuigenissen van Jonas, Joyce en Nick raken niemand onberoerd en zijn stuk voor stuk voorbeelden van hoe absurd beperkt onze samenleving soms is voor mensen met een beperking.

Jonas is 27 jaar oud en wil graag zelfstandig wonen en werken. Maar hij is geboren met een fysieke handicap en heeft hulp nodig bij dagelijkse taken. Vier jaar geleden werd hem een budget toegekend om assistentie te betalen, maar tot op heden staat hij nog steeds op de wachtlijst. Hierdoor kan hij zijn vleugels niet uitslaan.

Joyce heeft dwerggroei en botst dagelijks op fysieke drempels die door de maatschappij zijn gecreëerd: een envelop in de brievenbus steken, een parkeerticket kopen, geld opnemen bij de bank... Voor velen is dit vanzelfsprekend, maar voor Joyce ligt dit letterlijk buiten haar bereik.

Nick is al 20 jaar actief op zoek naar werk, maar hij stuit telkens weer op onbegrip binnen de reguliere arbeidsmarkt. Met zijn dyspraxie, een onzichtbare handicap, vindt hij het moeilijk om taken uit te voeren die fijne motoriek vereisen. Maar wil dat echt zeggen dat hij nergens kan werken?

Deel hun verhalen en video's en zorg er mee voor dat meer beleidsmakers en mensen de inclusie van personen met een handicap serieus nemen.

 

Actie op 17 mei in 6 steden

Op vrijdag 17 mei zullen we samen met vrijwilligers en gebruikers actievoeren in 6 verschillende Vlaamse steden. Mensen met een handicap zullen er energierepen uitdelen. Een symbolische manier om duidelijk te maken dat een 'normaal leven' leiden in onze samenleving voor hen vaak nog (te) veel energie vergt. De grootste actie vindt plaats in Antwerpen, maar we trekken de straat op in alle provincies. Als je wil, ben je zeker welkom om langs te komen. Als je dat doet, trek dan zeker een paar foto's en stuur ze ons op of tag ons op sociale media.

De acties starten om 14u op volgende locaties:

  • Antwerpen, Teniersplaats (vlakbij Meir) 
  • Gent, Vrijdagmarkt (aan het Groot Kanon) 
  • Brugge, treinstation 
  • Leuven, Grote Markt (kant van het De Somerplein) 
  • Turnhout (Gasthuisstraat 16) 
  • Hasselt (Molenpoort, kant van de winkelstraat) 

 

Deelnemende organisaties

De campagne 'Dakantochnie? Dakanwel!' is een samenwerking tussen het Vlaams Welzijnsverbond, SOM, Onafhankelijk Leven vzw, absoluut vzw, Kando, Dito vzw en Konekt vzw. 

Heb je vragen over de campagne, of de actie op 17 mei? Stuur ze naar tobias.daneels@vlaamswelzijnsverbond.be.