Ledenforum: Samen bouwen aan een toekomstvisie voor welzijn

Printervriendelijke versiePDF version

Samen met ruim 220 leden bouwen aan een toekomstvisie voor welzijn. Dat was het thema en het doel van ons jaarlijks Ledenforum. En of we 'gebouwd' hebben, de hele dag werd er gesleuteld en geschaafd aan onze visie op welzijn. Het was opnieuw een belangrijke stap in de ontwikkeling van ons memorandum dat later dit jaar helemaal klaar moet zijn. 

Aangezien die nieuwe toekomstvisie nog volop in ontwikkeling is begon de dag met een stand van zaken. Verschillende leden gingen dieper in op enkele belangrijke thema's. Heel wat informatie dus, gelukkig werden er vooraf notitieboekjes uitgedeeld, daarin kon iedereen naar hartelust bedenkingen, opmerkingen en aanvullingen noteren. En dat was niet vrijblijvend, op het einde van de dag werd al die info verzameld. Die notities zullen gebruikt worden om de teksten in de toekomstoefening verder te stofferen.

Een bijzonder belangrijke stakeholder bij zo'n denkoefening is natuurlijk ook het beleid. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits kreeg dan ook de kans om dieper in te gaan op haar visie op de toekomst van welzijn. Volgens de minister is het Vlaams Welzijnsverbond 'een kritische bondgenoot, met wie het gelukkig fijn samenwerken is'.

Maar een Ledenforum is natuurlijk geen echt forum als er geen tijd is voor ontmoeting en discussie. In de boekjes stonden daarom enkele concrete vragen,, die vormden de basis voor een stevige ronde tafelsessie. Een uur lang werd er inhoudelijk gedabetteerd over enkele belangrijke thema's uit de toekomstoefening. Doordat iedereen aan ronde tafels zat, kon er makkelijk in gesprek gegaan worden met de collega's uit het werkveld.

 

Een stevig ochtendblok dus. Na de lunchbreak was het tijd voor een inhoudelijke dialoog met een hele reeks stakeholders. Dat gesprek werd in goede banen geleid door VRT-nieuwsanker en journaliste Hanne Decoutere. Gebruikers, vakbonden, agentschappen en andere betrokkenen binnen welzijn gingen met elkaar in debat over de fundamentele keuzes waar welzijn op korte en lange termijn voor staat. Daarbij ging het onder meer over solidariteit, betaalbaarheid, kwaliteit, commercialisering, technologie, personeelsinzet, ondersteuning en natuurlijk ook de wachtlijsten. Het waren bij momenten pittige, maar bovenal verhelderrende gesprekken. 

 

Inspirerende sprekers, boeiende gedachtewisselingen en prikkelende debatten. En zo werd het een Ledenforum dat zijn naam alle eer aandeed. Een forum voor én door onze leden. Met heel wat verse inspiratie voor onze toekomstoefening. Het doet ons al uitkijken naar het Ledenforum editie 2024!