Kenza Rahmoun is medewerker voor één dag tijdens de YOUCA Action Day

Printervriendelijke versiePDF version

Op 20 oktober engageerden zich opnieuw 14.000 leerlingen om een dag mee te werken tijdens de YOUCA Action Day. Met het loon dat ze die dag verdienden, 55 euro, steunen ze de jongerenprojecten van Rikolto in Oeganda, Burkina Faso en Ecuador. Het Vlaams Welzijnsverbond was één van de maar liefst 7.000 werkgevers waarbij één of meer jongeren aan de slag gingen.

Dit jaar kregen we bij het Vlaams Welzijnsverbond versterking van Kenza Rahmoun. Kenza is 17 en studeert economie-moderne talen aan het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode. Omwille van haar interesse voor fotografie, ging ze aan de slag als fotografe bij het team kinderopvang. “Mijn moeder is huwelijksfotografe, en ik help haar soms. Ik vind het best een leuke opdracht. De kinderen zijn heel rustig en lief. En ze zitten goed stil, dus het is makkelijk om goede foto’s te maken.” Het zijn ook haar foto’s die bij dit artikel staan.

Voor haar opdracht trok Kenza naar een Brusselse kinderopvang. Haar foto’s zullen later in een fotoalbum verschijnen, vertelt Tine Peeters, mentor gezinsopvang bij het Vlaams Welzijnsverbond. “We hebben geïnvesteerd in ‘open eind materiaal’, dat zijn materialen zonder regels, zonder vaste betekenis. Om die beter bekend te maken ontwikkelt het team gezinsopvang een inspirerend fotoalbum. Daarin zullen de mentoren, pedagogisch coaches en organisatoren gezinsopvang heel wat inspiratie kunnen terugvinden over de manieren waarop ze dat spelaanbod kunnen inzetten”.

Voor het Vlaams Welzijnsverbond is de YOUCA Action Day intussen een jaarlijkse traditie, vertelt Barbara Devos, stafmedewerker kinderopvang. “Met het Vlaams Welzijnsverbond doen we elk jaar mee. We vinden het belangrijk om jongeren kansen te geven. Bovendien leren ze tijdens zo’n dag onze sector beter kennen. Ze kiezen misschien niet meteen voor welzijn, maar wie weet is er een zaadje geplant voor later.”

    

Voor Kenza was het vooral een leuke opdracht, die niet ophield aan de deur van de kinderopvang. “Ik heb zo’n 600 foto’s genomen. Ik ga er thuis de beste uit selecteren en bewerken. Dat zal wel nog een paar uur duren, maar ik wil graag een mooi afgewerkt product afleveren.” Een leuke opdracht dus, al ziet ze zichzelf niet meteen aan de slag gaan in de kinderopvang. “Ik ga volgend jaar computerwetenschappen studeren, omdat ik later aan de slag wil gaan in de IT-sector. Toch vond ik mijn dag hier erg leuk én interessant. Mijn respect voor de mensen die hier werken is alleszins gegroeid.”