Inspiratieboek ‘Ieder Talent Telt’

Printervriendelijke versiePDF version

Met het project ‘Ieder Talent Telt’ organiseerde VIVO samen met z’n partners vijftien socialprofitsalons en tien workshops voor werkgevers. Op die manier wilde de organisatie de instroom van mensen met een migratieachtergrond in de social profit verhogen. Velen van hen zijn immers op zoek naar een job, terwijl er in de sector een groeiende vraag is naar personeel. Op een socialprofitsalon konden mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier werkgevers, onderwijsinstellingen en ondersteunende organisaties ontmoeten. Verspreid over heel Vlaanderen werden zo tussen 2017 en 2019 2.720 bezoekers bereikt.

VIVO deelt de knowhow die het opdeed tijdens het project nu in een inspiratieboek. Het is een praktische handleiding met allerlei draaiboeken, voorbeelden, tools en tips. Je kan het downloaden via deze link.

Hoe krachtig het effect van zo’n socialprofitsalon kan zijn, weten ze bij Dominiek Savio. De organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, nam in oktober 2019 deel aan het salon in Roeselare. Ze kwamen er in contact met Mohamed, die intussen bij hen aan de slag is.

Lara Rousseeuw, HR-medewerker bij Dominiek Savio: ‘Mohamed was stil toen we hem ontmoetten, maar zijn glinsterende ogen straalden zoveel enthousiasme uit. Hij wist zelf dat zijn Nederlands nog niet top was, maar hij wilde toch proberen een job te vinden. Gelukkig was zijn buurman mee. Die hielp hem om in contact te komen met de werkgevers op het salon. Hij vertelde dat Mohamed een kok met Spaans-Marokkaanse roots was en samen maakten ze zijn passie voor koken duidelijk. Hoewel de taal dus nog een drempel was, zagen we dat Mohamed door zijn jarenlange ervaring als kok wel de juiste knowhow had. We nodigden hem uit voor een sollicitatiegesprek, er volgde een kennismakingsweek en go: ons samen-werk-verhaal was begonnen.’

Mohamed: ‘Ik werk nauwkeurig en als ik kan koken, ben ik helemaal in mijn element. Maar omdat ik de Nederlandse taal nog niet goed kende, was het moeilijk om werk te vinden in een restaurant. Ik werkte op de productieafdeling van een fabriek, maar daar miste ik persoonlijk contact. Ik kreeg er ook maar weinig mogelijkheid om mijn Nederlands te oefenen. In de keuken van Dominiek Savio krijg ik veel ondersteuning. Nu hebben we soms nog handen en voeten of Google Translate nodig om elkaar te begrijpen, maar mijn taalvaardigheid gaat er met grote sprongen op vooruit. Dat stimuleert me om voort te doen met mijn Nederlandse lessen. Dankzij de steun van mijn collega’s groei ik bovendien snel in mijn job.’

Lara Rousseeuw: ‘Om een dergelijke jobintegratie te laten slagen, zijn volgens mij een aantal ingrediënten onmisbaar: een open-minded mentaliteit op de werkvloer bijvoorbeeld, en de wil van collega’s om de nodige tijd te investeren. Maar tegelijk is er natuurlijk Mohamed, die zich zo voor de volle honderd procent geeft dat het vertrouwen bij zijn collega’s snel groeit.’