Inclusie Academie: (on)zichtbaarheid van personen met een handicap in de Vlaamse samenleving en media

Printervriendelijke versiePDF version

Ook VTM maakt werk van schermgezicht met handicap

Frederik Delaplace, CEO van de VRT, had eerder al aangekondigd dat de openbare omroep werk maakt van een inclusief schermgezicht, en nu kondigt ook VTM aan dat er in de loop van 2023 een schermgezicht met een handicap op de zender te zien zal zijn.

Het was Maarten Janssen, channel manager bij VTM, die de aankondiging deed tijdens onze Inclusie Academie van gisterenavond. Het thema van deze editie was de (on)zichtbaarheid van personen met een handicap in de Vlaamse samenleving en media. Alhoewel het thema al langer vastlag zette een Facebookbericht van comedian William Boeva het opnieuw hoog op de agenda. Volgens Boeva zien we nog steeds te weinig rolmodellen in de Vlaamse media en als mensen met een handicap dan wel aan bod komen is dat volgens hem nog te vaak als ‘knuffelbeer’.

William Boeva was gisteren dan ook de geknipte gast voor dit debat. Een andere deelnemer was Monique Van den Abbeel, auteur en ervaringsdeskundige. Zij schudt al jaren aan de boom om meer mensen met een handicap aan bod te laten komen in de Vlaamse media. In heel wat buurlanden, denk maar aan Groot-Brittannië, is dat al veel langer het geval. Nadia Hanssens, adviseur diversiteit en inclusie bij de VRT, en Maarten Janssen willen alvast stappen in de goede richting zetten.