Gratis energie-audits voor organisaties in zorg en welzijn

Printervriendelijke versiePDF version

Met een energie-audit krijg je inzicht in de energieprestatie van je gebouw(en). Het doel hiervan is om je te vertellen welke maatregelen je exact zou moeten treffen om klimaatneutraal te zijn als organisatie tegen 2050. Daarbovenop is een audit dé basis om aanspraak te maken op subsidies. Organisaties in zorg en welzijn komen in aanmerking voor gratis audits via VIPA.

Afhankelijk van de oppervlakte van je gebouw, kan de kost van een energie-audit hoog oplopen. Organisaties in zorg en welzijn kunnen echter gratis audits laten uitvoeren via de subsidies van VIPA. Toch lieten nog niet alle organisaties energie-audits uitvoeren voor hun gebouwen. Daarom zetten we graag de voordelen van een audit nog eens op een rijtje.

Ook organisaties in zorg en welzijn zijn verplicht om op termijn te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Toch blijft het vaak een probleem dat men niet weet hoe men hier überhaupt aan moet beginnen. Een energie-audit is de perfecte eerste stap om je wegwijs te maken in deze transitie, met een traject op maat.

Met een energie-audit krijg je niet alleen een duidelijke inventaris van de huidige toestand van je gebouw(en). Je krijgt bovendien een masterplan met duidelijke stappen om de opgelegde doelstellingen te behalen. Na een audit krijg je immers een helder overzicht van elke nodige maatregel – telkens in de juiste volgorde, met de potentiële besparing, de nodige investering en de terugverdientijd.

Hoewel het fijn is om inzicht te verwerven, is het ook vanuit financieel oogpunt een goed idee om een gratis energie-audit aan te vragen. Een audit is cruciaal om aanspraak te kunnen maken op subsidies. Je kan immers enkel subsidies aanvragen voor maatregelen die aanbevolen werden na het uitvoeren van een audit. Simpel gezegd: Geen audit? Geen middelen.

Een audit kan daarbij extra interessant zijn voor organisaties die nog geen EPC NR lieten opmaken voor hun gebouw(en). Wanneer organisaties een EPC NR aanvragen op eigen initiatief, is dit niet gratis. Bij het uitvoeren van een energie-audit met het VIPA, koppelt het VEB (Vlaams Energiebedrijf) hier een aantal opties aan, waaronder EPC NR, ventilatie-audits en zomercomfortanalyses. Ook deze worden dan volledig door het VIPA betaald.

Wil je graag meer weten? Neem dan contact op met het VEB of schrijf je in op de webinar van het VEB over dit onderwerp op 1 oktober 2024.