Engage4 helpt je jouw grootste uitdagingen aanpakken

Printervriendelijke versiePDF version

Al enkele jaren werkt het Vlaams Welzijnsverbond samen met Engage4, die de brug slaat tussen sociale ondernemingen en bedrijven. Als welzijnsgerichte ondernemer betekent een kortdurende, gerichte samenwerking met een bedrijf een opportuniteit om expertise voor bepaalde uitdagingen binnen te brengen in je organisatie. Dit wordt ook wel 'skills-based employee volunteering' genoemd in bedrijven.

Het kernidee is om kennis van bedrijfsmedewerkers in te zetten om je eigen organisatie te versterken. Bij vele profitbedrijven is dit fenomeen van 'competentiegericht werknemersvrijwilligerswerk' sterk in opgang. Bedrijven moedigen hun medewerkers aan om hun kennis en competenties aan te bieden aan non-profit organisaties en leren daarbij ook onze sectoren beter kennen.

Als Vlaams Welzijnsverbond appreciëren we sterk de waarden van gelijkwaardigheid en respect die Engage4 uitdraagt in de samenwerkingen. In het verleden hebben we samen met hen trainingen georganiseerd. Ook hebben veel van onze leden succesvol deelgenomen aan ons lopende programma "Connected Learning".

In dit programma werken bedrijven en vzw’s samen: Iedere deelnemer brengt zijn eigen kennis en expertise in om een uitdaging van de vzw aan te pakken. Gedurende vijf halve dagen werken medewerkers uit beide sectoren samen, delen ze inzichten en ervaringen om een concrete oplossing te ontwikkelen voor de uitdaging die de vzw heeft gesteld.

Engage4's specialiteit ligt al jaren in het opzetten van samenwerkingsprojecten. Het "Connected Learning" programma voegt hier een extra laag aan toe. Meerdere bedrijven en vzw's starten samen en doorlopen parallel een programma: hierbij werkt 1 bedrijfsteam samen met 1 vzw-team aan een uitdaging. Aan het einde komen alle deelnemende partijen weer samen, waar ervaringen en resultaten worden gedeeld. Engage4 zet zoveel mogelijk in op regionale samenwerking. Dit versterkt de connecties tussen de deelnemers en brengt het regionale ecosysteem dichter bij elkaar.

Voor de najaarseditie van het "Connected Learning" programma 2024 (5 halve dagen tussen 26/9 en 5/12) is Engage4 op zoek naar vzw's of vzw-afdelingen die geïnteresseerd zijn in samenwerking. We zoeken organisaties met concrete uitdagingen die baat hebben bij externe kennis en expertise.
 

Denk hierbij aan expertise op gebieden zoals:

 • Marketing voor het opzetten van fundraising campagnes
 • Procesverbetering voor efficiënter werken
 • Communicatie voor het ontwikkelen van interne of externe communicatiekanalen
 • Strategie voor een frisse kijk op uitdagingen
 • IT-expertise voor de digitalisering van planningen

 

Als 'ontvangende' organisatie is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te bedenken welke uitdaging je binnen je organisatie prioriteit wilt geven.
Engage4 voorziet gratis online infosessies van 30 minuten om het "Connected Learning" programma in detail toe te lichten. Tijdens deze sessies leggen we het programma uit. Je krijgt voorbeelden en toelichting over uitdagingen die passen binnen het programma.

 • Dinsdag 7/5 13.30-14u
 • Maandag 13/5 11.30-12u
 • Vrijdag 17/5 11.30-12u
 • Dinsdag 21/5 9-9.30u
 • Vrijdag 31/5 11.30-12u
 • Donderdag 6/6 van 9-9.30u

Schrijf je in voor een infosessie via deze link. Mocht je niet het aanspreekpunt zijn binnen je organisatie, deel deze informatie dan gerust met een collega. Na het volgen van een infosessie kunnen vzw's indien gewenst één of meerdere uitdagingen indienen. Hiervoor is dan tijd tot 20/06/2024. Engage4 matcht uit alle ingediende uitdagingen de meest geschikte met bedrijfsteams. Gezien het aantal uitdagingen en beschikbare bedrijfsteams vaak niet overeenkomen, kan niet elke uitdaging gegarandeerd worden gematcht.

Een kort filmpje met meer uitleg van het programma vind je op deze pagina van hun website. Op de website vind je ook enkele concrete voorbeelden van projecten.

Het deelnemen aan dit programma is kosteloos voor de vzw's, maar vraagt wel een engagement in tijd en inzet.

 

Ter informatie ook nog dit

Ontdek het Groeilabz bootcamp ‘Impactvolle samenwerking met bedrijven’!

We willen je graag informeren dat Engage4 ook deze opleiding van Groeilabz begeleidt. Deze opleiding van 5 halve dagen, verspreid over enkele maanden, is specifiek ontworpen om jouw organisatie voor te bereiden op samenwerkingen met bedrijven, via 'employee volunteering' en andere vormen van samenwerking.

Samenwerken met bedrijven opent deuren voor organisatorische versterking, van het optimaliseren van efficiëntie tot het diversifiëren van financiering. Een gedegen voorbereiding is essentieel om deze kansen optimaal te benutten.

In het bootcamp onderzoeken we welke samenwerkingsvormen het beste bij jouw organisatie passen en welke impact je kunt realiseren. We stellen een plan van aanpak op en denken na over wat jouw sociale onderneming kan bieden aan het bedrijfsleven.

De eerste bootcamp vond plaats in het najaar van 2023, en de volgende staat gepland voor het voorjaar van 2025. Houd de website van Groeilabz in de gaten of geef nu al je interesse door aan Engage4!