Comfortabel wonen is nodig voor goede levenskwaliteit.

Printervriendelijke versiePDF version

Bericht naar aanleiding van de berichtgeving over infrastructuur voor personen met een handicap in Het Nieuwsblad en De Standaard - 9 december 2013.

Voor een goede levenskwaliteit van personen met een handicap zijn comfortabele woningen essentieel. Een eigen kamer met sanitair is een terechte verwachting. Vier op vijf van de bewoners hebben vandaag een eigen kamer en slechts zeer uitzonderlijk is er geen sanitair op de kamer!

De voorzieningen doen vele inspanningen voor aangepaste infrastructuur. Maar slagen er niet in om voldoende te investeren om verouderde infrastructuur tijdig te veranderen.
 

Uit een studie van het Vlaams Welzijnsverbond blijkt dat in de periode 2003-2012 de ouderdom van de gebouwen stijgt. Zonder steun van de Vlaamse overheid kunnen zij de woningen niet vernieuwen.

Vlaanderen komt in een aantal dossiers tussen voor 60% van de kosten. Deze subsidie is echter geplafonneerd met als gevolg dat ongeveer de helft van de kostprijs moet worden gevonden door de initiatiefnemers. Sparen op de karige werkingssubsidies en jarenlange fondsenwerving is de opdracht!

 

In het voorjaar 2013 maakte de Vlaamse overheid 32 mio euro vrij voor infrastructuur. Ondanks dat liggen ondertussen nog tientallen dossiers te wachten op een subsidiebelofte!

Voor 2014 is nog niet bekend hoeveel mio euro naar de sector gaat voor infrastructuur! Het Vlaams Welzijnsverbond hoopt alvast op een zelfde inspanning te kunnen rekenen!

Frank Cuyt
algemeen directeur

0477/75.31.90