Blink TV, hét online kanaal voor kinderbegeleiders

Printervriendelijke versiePDF version

Vorige week - tijdens de Week van kinderopvang - lanceerde het Vlaams Welzijnsverbond samen met VVSG, Mentes, Ferm, I-Mens en Felies het gloednieuwe online videokanaal Blink TV. Het platform wil met gratis video's in allerlei verschillende thema's (toekomstige) kinderbegeleiders en iedereen die in de kinderopvang werkt inspireren. Daarnaast kan de hele samenleving via Blink TV kijken hoe het er aan toegaat in de kinderopvang en waar kinderbegeleiders dagelijks mee bezig zijn.

"Dag in dag uit geven kinderbegeleiders het beste van zichzelf en dat mogen we zeker aan de buitenwereld tonen", zegt Ellen Maris van het Vlaams Welzijnsverbond. "Ze werken rond inclusie, buitenspelen, zintuigelijke ontwikkeling, zingen, taalontwikkeling, samenspelen, ... Kinderopvang is zo veel meer dan gewoon de 'opvang van kinderen' en dat kan niet genoeg in de kijker gezet worden.De 'Uitblinker'-video's zetten al die pedagogische accenten in de verf op Blink TV."

Op Blink TV vindt je verschillende soorten video's terug, die je makkelijk kan raadplegen via enkele filters:

  • Uitblinkers: opvanginitiatieven die uitblinken in bepaalde projecten of thema's en hier ook tips rond geven (zie video hieronder voor enkele voorbeelden)
  • Speelkracht: het belang van spelen in al zijn facetten
  • Kijken naar kinderbegeleiders: toont beelden vanop de werkvloeren en toont de interactie tussen begeleider en kinderen
     

 

Samenwerking

Blink TV is een prachtvoorbeeld van hoe de hele sector kan samenwerken en de kinderopvang op een positieve manier naar buiten kan brengen. Naast de eerder genoemde partners werkten ook VBJK, Artevelde Hogeschool, Cego en de CVO’s van de opleiding kinderbegeleider mee aan de ontwikkeling van de video's. En ook de mentoren en pedagogische coaches van het Vlaams Welzijnsverbond zorgden mee voor inspiratie en input.

"Het is geweldig om te zien hoe iedereen hieraan mee wilde werken, ook veel van onze leden, waar Blink TV opnames mocht doen. Iedereen beseft dat dit naast mooi promomateriaal voor de hele sector ook een instrument is voor iedereen om bij te blijven en zichzelf te ontwikkelen, niet enkel jonge begeleiders die nog maar net komen kijken. Blink TV is een schat aan informatie voor coaching en vorming van jong en oud. Tegelijk kan iedereen de mooie voorbeelden uit de sector meenemen naar de eigen opvang om nog beter voor al onze kinderen te zorgen."

 

Gratis

Blink TV is volledig gratis en zonder login te bekijken en het is de bedoeling dat het platform ook in de toekomst nog verder uitgebouwd wordt met positieve verhalen uit het werkveld. Het grootste deel van de financiering kwam vanuit de middelen van het VIA6-akkoord van de publieke sector dat in 2021 afgesloten werd.