Bezoek Vlaams Parlementsleden aan welzijnsvoorzieningen

Printervriendelijke versiePDF version

Binnen onze welzijnsvoorzieningen zetten elke dag duizenden medewerkers zich in om kinderen, jongeren en volwassen kwaliteitsvolle ondersteuning te bieden. Maar hoe vertrouwd zijn de beleidsmakers met wat er gebeurt in de jeugdhulp, kinderopvang en voorzieningen voor personen met een handicap? Best goed. Dat blijkt alvast uit een eerste ontmoetingsronde die het Vlaams Welzijnsverbond momenteel organiseert.

Wie zijn de mensen achter de dossiers? Het is zo’n beetje de rode draad doorheen die eerste kennismakingsronde binnen verschillende welzijnsvoorzieningen. Verspreid over Vlaanderen en Brussel gooiden verschillende voorzieningen de afgelopen weken hun deuren open voor Vlaams Parlementsleden, parlementaire medewerkers, fractiemedewerkers en medewerkers van de studiedienst van partijen. Want onbekend blijft nog steeds onbemind en daarom wil het Vlaams Welzijnsverbond beleidsmakers en het werkveld dichter bij elkaar brengen.

De eerste ontmoeting vond plaats bij CKG Lentekind in Vlimmeren. Directeur Anneleen De Rocker deed samen met haar team het verhaal van haar werking. Wat is een CKG, hoe helpen ze de gezinnen die bij hen aankloppen, wat loopt er goed en wat kan beter. Het zijn maar enkele van de onderwerpen die aan bod kwamen. Toch was het zeker geen éénrichtingsverkeer, het werd een interessante uitwisseling van gedachten, waarbij pijnpunten zoals het personeelstekort en de zoveelste niet-indexering van de werkingsmiddelen niet uit de weg werden gegaan.

De afgelopen weken volgden nog ontmoetingen bij De Hummeltjes, een kinderopvang in Hasselt, Alvinnenberg en MPC Terbank, twee voorzieningen voor mensen met een beperking in Heverlee en Blij Leven, een voorziening uit de jeugdhulp in Lievegem.

 

Het enthousiasme bij alle betrokkenen was na deze eerste ronde alvast groot. Uit de gesprekken bleek dat de parlementsleden een grote interesse en oprechte belangstelling hadden voor de welzijnsvoorzieningen. De tafelronde duurde dan ook vaak een pak langer dan voorzien. En niet onbelangrijk, bekommernissen die door de directies op tafel werden gelegd zagen we intussen ook opduiken in de debatten in het parlement. Het waren dus zeker waardevolle ontmoetingen die ook resultaat opleveren. Ontmoetingen die ook belangrijk zijn als we willen dat onze stem blijft gehoord worden in de nabije en minder nabije toekomst.

Deze eerste ronde wordt dus zeker vervolgd met een nieuwe reeks ontmoetingen volgend voorjaar.