Bezoek Deense en Ierse delegatie aan Vlaamse kinderopvang

Printervriendelijke versiePDF version

Van maandag 30 januari tot en met donderdag 2 februari ontvingen wij de Deense en Ierse partners van het QualFDC project. QualFDC is een Erasmus+ KA2 peer learning project dat focust op de gezinsopvang in Ierland, Denemarken en Vlaanderen. In Vlaanderen werken VBJK en het Vlaams Welzijnsverbond samen en wordt voornamelijk gefocust op de competentieversterking van de gezinsopvang.   

Tijdens het bezoek gaven we een inkijk in de Vlaamse kinderopvang, met een specifieke focus op de gezinsopvang. Naast het uitwisselen van ideeën en goede praktijken wilden we tijdens dit bezoek ook informeren, inspireren en reflecteren. 

Na de kennismaking trokken we op dinsdag naar Limburg en bezochten we een vijftal locaties gezinsopvang. We kozen ervoor om zowel alleenwerkende, als samenwerkende onthaalouders te bezoeken. Zo konden we een realistisch en eerlijk beeld scheppen van de gezinsopvang in Vlaanderen. 

We betrokken in deze uitwisseling verschillende partners zoals Opgroeien, onderwijsinstellingen, organisatoren gezinsopvang, pedagogische ondersteuners en mentoren. Zij gaven elk een toelichting over hun werking.  

De focus van onze toelichtingen lagen op onze werking in Vlaanderen. We gaven een toelichting over hoe organisatoren gezinsopvang zorgen voor een nieuwe instroom en selectie van onthaalouders, welke mogelijkheden onthaalouders hebben om gekwalificeerd te geraken. Naast een zicht op de traditionele opleidingen gaven we ook meer toelichting over het behalen van een kwalificatie door te kijken naar ervaringsgerichte competenties en de ondersteuning van mentoren en pedagogische coaches op de werkvloer. 

Als afsluiter organiseerden we een ontmoeting tussen de beleidsmakers en de deelnemers aan het project. Tijdens deze ontmoeting reflecteerden we over wat de deelnemers hier hebben gezien en gehoord. We keken ook hoe het er in de landen van de andere deelnemers aan toeging, om elkaar zo te inspireren over de toekomst van de gezinsopvang.  

Dit bezoek is zeker niet het einde van het verhaal, want in mei worden we ontvangen door de Deense partners en in oktober staat een bezoek aan Ierland op de agenda.