Aanbod Groeilabz voorjaar 2023: schrijf je nu in

Printervriendelijke versiePDF version

Het aanbod aan bootcamps en lerende netwerken vanuit Groeilabz voor het voorjaar van 2023 is bekend! Ook deze keer is er een Kick-offweek, waarbij (bijna) alle opleidingen binnen een bepaalde regio allemaal op dezelfde dag en in dezelfde locatie van start gaan en opnieuw een volledige dag duren!

Intussen al meer en meer gekend, betreft het een hele waaier aan bootcamps waarbij deelnemers gedurende 5 halve dagen meegenomen worden in een leertraject binnen een bepaald thema. De uitdaging van de eigen organisatie staat hierin centraal, naast een inspirerende interactie met je mededeelnemers uit verschillende sectoren, maar met hetzelfde doel.

Dankzij de tussenkomst van VLAIO kunnen we deze opleidingen aan een heel scherpe prijs aanbieden met garantie op kwaliteitsvolle ondersteuning. Een bootcamp kost 500 euro waarbij je organisatie 2 deelnemers mag afvaardigen. Voor een lerend netwerk betaal je 550 euro, waarbij eveneens 2 medewerkers mogen ingeschreven worden.

De aftrap wordt gegeven op maandag 6 maart in het bedrijvencentrum De Punt in Gent, met volgende bootcamps:

  • Bootcamp 'Digitaal sterk werken!'
    Digitaler werken biedt heel wat opportuniteiten, zoals het automatiseren van een efficiënt werkproces of het naadloos verder aan de slag gaan met eerder ingevoerde gegevens van collega's in een gedeeld systeem. Veel organisaties willen hier de komende jaren op inzetten. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee aan de slag zodat je digitale inspanningen ook impact hebben en de opportuniteiten van digitaal op hun sterkst ingezet kunnen worden binnen jouw organisatie. Dit bootcamp geeft je inspiratie en handvaten om succelvol digitale projecten te implementeren in jouw organisatie.
  • Bootcamp 'Innovatieve Arbeidsorganisatie'
    Wil je bouwen aan een organisatie die wendbaar is? Die flexibel kan reageren op noden van cliënten en hun omgeving? Die meebeweegt met de maatschappelijke context? Waar het werk werkbaar georganiseerd is zodat medewerkers er werken met “goesting” en eigenaarschap opnemen. Deze bootcamp wil je onderdompelen in alle aspecten van de methodiek innovatieve arbeidsorganisatie (IAO), wil je bewuster maken van de wederzijdse beïnvloeding van structuur en cultuur en de impact ervan op werkbaar werk. Hierna zal je een beter beeld hebben van de mogelijkheden en nodige inspanningen om van een IAO traject binnen je organisatie een succes te maken. 

  • Bootcamp 'Communicatiestrategie'
    Een sterk imago bouw je op. Dat doe je door slimme en goeie communicatie. Maar wat zeg je wanneer en hoe begin je daar eigenlijk aan? Hoe giet je alles in een plan, dat de doelstellingen van jouw organisatie kan waarmaken? Kortom, hoe bepaal je je eigen communicatiestrategie? Het antwoord op deze vraag, krijg je tijdens dit bootcamp.

  • Bootcamp 'Financieel management basis'
    Binnen sociale ondernemingen duiken almaar meer innovatieve financieringsvormen op. Denk maar aan vraaggestuurde of persoonsvolgende financiering of hybridisering. Als financieel verantwoordelijke is het daarom zinvol om een boost te geven aan jouw financieel-economische expertise. In dit bootcamp krijg je de juiste begeleiding om de financiële performantie van jouw onderneming te bewaken. Zo neem je onderbouwde financiële beslissingen in jouw organisatie.

Op dinsdag 7 maart kan je in het provinciehuis Vlaams Brabant te Leuven terecht voor de aftrap van volgende bootcamps:

  • Bootcamp 'De kracht van Samenwerken'
    Intersectoraal samenwerken is een krachtig instrument. Het laat sociale ondernemingen toe om samen een integrale aanpak te ontwikkelen rond complexe maatschappelijke uitdagingen, of de kwaliteit en toegankelijkheid van de dienst- en hulpverlening voor (kwetsbare) burgers te verhogen. Door gericht onze expertise te bundelen, bouwen we dus verder aan bruggen tussen sectoren, beleidsdomeinen of beroepsgroepen. In dit bootcamp versterken we de kennis en vaardigheden van de deelnemers om de juiste randvoorwaarden te creëren voor sterke samenwerkingsverbanden. 

  • Bootcamp 'Strategisch medewerkersbeleid'

    Medewerkers zijn de motor van je werking. Jouw organisatie gaat voor een gedragen én onderbouwd medewerkersbeleid. Je stelt prioriteiten, tekent acties uit en plant ze in. Op een strategische manier aan de slag gaan met je medewerkersbeleid zorgt ervoor dat je de juiste mensen aantrekt, blijvend motiveert en behoudt. In dit bootcamp gaan we aan de slag om je medewerkersbeleid te screenen, acties te formuleren en stakeholders te betrekken om stappen te zetten in de gewenste richting.

  • Bootcamp 'Financieel management basis'
    Binnen sociale ondernemingen duiken almaar meer innovatieve financieringsvormen op. Denk maar aan vraaggestuurde of persoonsvolgende financiering of hybridisering. Als financieel verantwoordelijke is het daarom zinvol om een boost te geven aan jouw financieel-economische expertise. In dit bootcamp krijg je de juiste begeleiding om de financiële performantie van jouw onderneming te bewaken. Zo neem je onderbouwde financiële beslissingen in jouw organisatie.

Op donderdag 9 maart vindt de kickoff van Antwerpen plaats te Hopper (het scoutsgebouw van Antwerpen), met volgende bootcamps die dan starten:

  • Bootcamp 'Verandermanagement'
    Verandering is vandaag een constante. Als leidinggevende binnen je organisatie of team heb je een belangrijke rol bij het vormgeven en implementeren van verandering. Dit bootcamp verdiept zich in "hoe" je als leidinggevende best verandering aanpakt voor jouw specifieke context en versterkt je leiderschapscompetenties in (complexe) veranderingsprocessen, ook als het lastig wordt. 

  • Bootcamp 'Cybersecurity'
    Steeds meer ondernemingen worden slachtoffer van een cyberaanval. Dit bootcamp biedt niet alleen een cursus eerste hulp bij een cyberaanval, maar leert jou ook een stappenplan te ontwerpen om een cyberaanval te voorkomen. Bovendien kom je te weten hoe de cybersecurity van jouw organisatie in te zetten als belangrijke verkoopstroef. Een sterk cybersecuritybeleid wekt immers vertrouwen op bij gebruikers, klanten én leveranciers. Het zorgt voor businesscontinuïteit en risicomanagement en geeft je onderneming veerkracht en een professionele uitstraling. Onmisbaar voor een toekomstgerichte onderneming.

  • Bootcamp 'Managementrapportering'
    Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen die bepalend zijn voor de gezonde groei van je sociale onderneming. Een eenvoudig en duidelijk rapport dat toont hoe de onderneming ervoor staat, opgesteld in functie van de strategie en noden van jouw onderneming is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.
    Voor dit bootcamp is een basis aan financieel-economische kennis nodig. 

  • Bootcamp 'Eco-leiderschap 2030'
    Om binnen de grenzen van de planeet een leefbare toekomst voor de komende generaties te garanderen, is ‘eco-leiderschap’ nodig. Sociale ondernemingen hebben een belangrijke pionierstaak en verantwoordelijkheid om de inhaalbeweging op vlak van ecologische transitie binnen de social profit sector waar te maken. Deze ervaringsgerichte bootcamp biedt een platform om uit te wisselen met collega’s uit andere sociale ondernemingen, en geeft kaders en hands-on tools om praktisch en co-creatief aan de slag te gaan om een groenere sociale onderneming te worden. ‘Ecologischer’ betekent ook een gezondere leef- en werkomgeving voor klanten en medewerkers.

De opleidingen zijn zo opgezet dat ze fysiek kunnen plaatsvinden, wat ook inhoudt dat je rekening moet houden met verplaatsingstijd bij het bekijken van de data van de opleidingen in je agenda. Per opleiding zijn wel wat 'afwijkingen' op dit basisprincipe mogelijk, dus check zeker even het gedeelte over de plaats en data van de opleiding. 

Voor de effectieve begeleiding van deze bootcamps rekenen we op een hele reeks consulenten en uitvoerders die voor ons de inhoudelijke expertise aanleveren.

Alle details van deze opleidingen vind je op de website van Groeilabz. We wensen jou alvast veel inspiratie en leerrijke momenten toe. 

Sinds juni 2020 is Groeilabz van start gegaan, het opleidingsformat dat door VLAIO is goedgekeurd om welzijnsgerichte ondernemers te ondersteunen in hun groei. Het betreft een samenwerkingsverband tussen alle koepels in de social profit met Verso als penhouder. Met Groeilabz wil het Vlaams Welzijnsverbond je ondersteunen met opleidingen op maat rond de meer 'ondernemende' thema's.