Studiedag Preventie

Printervriendelijke versiePDF version

Datum

22 april 2022

Waarom?

Inzetten op preventie is kansen scheppen voor gezinnen. Vrijwilligers en professionals ondersteunen en versterken gezinnen tijdig om problemen te voorkomen of om te vermijden dat een probleem verder uitdijt. Toch staat preventie lang niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Om daar iets aan te doen trekt het Vlaams Welzijnsverbond graag mee aan de kar en organiseren we een studiedag preventie op 22 april. Op deze digitale studiedag brengen we het thema preventie extra onder de aandacht,  waar we verschillende sprekers aan het woord laten, ieder vanuit zijn eigen expertise, en zetten we enkele good-practices van diverse organisaties in de kijker.

Het belooft dus een boeiende dag te worden waar lezingen worden afgewisseld met praktijkgerichte workshops. Met dit digitale studie- en intervisiemoment kom je te weten wat er vandaag al bestaat en ontdek je ook de uitdagingen voor nu en later.

Programma                                                 

9U30-12U

  • Verwelkoming
    Hendrik Delaruelle, Algemene Directeur Vlaams Welzijnsverbond
  • Preventie belicht a.d.h.v. 3 focussen: welzijnsgerichte preventie, proportioneel universalisme en de vroege levensjaren
    Arnold Schaek, Algemeen directeur Open Poortje vzw
    Leen Van Nieuwenhove, Stafmedewerker Jeugdhulp Vlaams Welzijnsverbond
  • Huis van het Kind Zwevegem, een trip naar een droom?
    Johan Hamers, Ondersteuner Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen
  • De kracht van vrijwilligers in de preventieve gezinsondersteuning: vrijwilligers aan het woord
    Wiegwijs vzw en Home-Start Vlaanderen vzw
  • *KEUZE WORKSHOP 1
  • Preventie: Een blik op de toekomst
    Dr. Philippe Noens en Dr. Kristien Nys Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee Hogeschool

12U-12U50 PAUZE

12U50-16U

  • *KEUZE WORKSHOP 2
  • Project perinatale mentale gezondheid: screening en detectie van kwetsbaarheden in de perinatale periode en uitbouw van regionale zorgpaden
    Helga Peeters, coördinator Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid Antwerpen
  • *KEUZE WORKSHOP 3
  • Uitdagingen voor toekomstig beleid Preventieve Gezinsondersteuning
    Nele Travers, Stafmedewerker EXPOO en Davit Vits, beleidscoördinator team voorzieningenbeleid Agentschap Opgroeien

Organisaties die een bijdrage leveren aan deze studiedag:

  • Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee Hogeschool 
  • Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen
  • Agentschap Opgroeien- EXPOO
  • Huis van het Kind Sint-Niklaas
  • Huis van het Kind Leuven
  • Home-Start Vlaanderen
  • Nederlands Jeugdinstituut
  • Het Open Poortje
  • Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid
  • Fiola
  • Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen
  • Wijkgezondheidscentrum Medikuregem
  • Wiegwijs
  • Wigwam 
  • Parelteam UZ Leuven
  • OU-KI
  • De Keerkring
  • Tanderuis
  • Vlaams Instituut Gezond Leven 

INSCHRIJVEN

De kostprijs voor deelname bedraagt €15 voor leden en €30 voor niet-leden. Je betaalt na ontvangst van een factuur.

Enkel geregistreerde en ingelogde personen kunnen zich inschrijven. Ben je nog niet geregistreerd, maak dan hier eerst een account aan: http://www.vlaamswelzijnsverbond.be/user/register.  En schrijf online in via knop in de linkerkolom vóór 12  april 2022.

Het aantal deelnemers is beperkt.

* Gedurende de dag is er de mogelijkheid om 3 workshops te volgen (duurtijd workshop 50 minuten). We vragen jou om via het inschrijvingsformulier 6 keuzes door te geven, dus 3 keuzes en 3 reservekeuzes. Wij zullen zoveel als mogelijk jouw eerste keuzes toekennen op basis van het maximaal aantal plaatsen per workshop.

Alvorens de studiedag van start gaat, ontvangen alle deelnemers de toegang tot de webpagina van de studiedag waar je alle voorbereidende documenten en praktische info zal kunnen terugvinden.

Meer informatie

top

2022-04-22 - WS01: PARELTEAM UZ LEUVEN – PERINATALE NETWERKING

Parel is een Leuvense perinatale netwerking voor toekomstige ouders die méér nodig hebben dan (para)medische zorg. De Leuvense Parelcoaches (vroedvrouwen of sociaal werkers) willen door een individuele en aanklampende trajectbegeleiding de start van het kindje positief beïnvloeden. Zo worden ook de toekomstkansen van het hele gezin preventief verbeterd.

Spreker workshop: Sylvia De Ryck, Parelcoach & vroedvrouw UZ Leuven

top

2022-04-22 - WS03: TANDERUIS VZW- VROEGTIJDIGE HULP AAN OUDER EN JONGE KINDEREN MET (EEN VERMOEDEN VAN) AUTISME

Vroegtijdige hulp aan ouders en jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme. Dat is wat het vroegbegeleidingsteam van Tanderuis VZW tot doel heeft. Vroege ontwikkelingsgerichte interventies zorgen voor een gunstigere ontwikkeling. Daarnaast geven gerichte en specifieke opvoedingsadviezen ouders meer opvoedingszekerheid. Zowel ontwikkelingsgerichte interventies, als gerichte opvoedingsadviezen kunnen secundaire problemen helpen voorkomen.   

In deze workshop willen we jullie een blik laten werpen op hoe wij dagdagelijks inzetten op preventie. Wat onze sterktes hierin zijn, tegen welke obstakels we soms botsen en welke partners we vaak proberen te betrekken doorheen ons traject. Kortom tijdens deze workshop willen we jullie een inkijk geven in onze praktijk van alledag.  

Sprekers workshop: Jolien Gijyselinck en Christel Cloetens, thuisbegeleiders vroegbegeleiding Tanderuis vzw

top

2022-04-22 - WS04: NEDERLANDS JEUGDINSTITUUT & COLLECTIEF INFORMELE STEUN KIND EN GEZIN – PREVENTIE IN HET JEUGDBELEID IN NEDERLAND

In Nederland is er een grote wens om meer werk te maken van preventie omdat een steeds groter aantal kinderen te maken krijgt met jeugdhulp. Het idee van vroeg en nabij is de aanzet geweest tot een grootschalige decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor de lokale, sociale teams, die in iedere gemeente een net iets andere invulling hebben gekregen. Nu 7 jaar na de transitie is het duidelijk dat preventie alleen gaat werken als er meer aandacht komt voor laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning van kinderen en ouders. De gedachte dat een steunend netwerk belangrijk is voor gezinnen, krijgt steeds meer volging. In deze workshop willen we daar nader op in gaan. Daarbij willen we vooral inzoomen op het Collectief Informele Steun Kind en Gezin. In dit collectief werken een aantal initiatieven en programma’s samen aan het vormgeven van laagdrempelige steun, o.a. Steunouders, Homestart etc.

Sprekers workshop: Caroline Vink,  senior expert steun bij opvoeden en ouderschap Nederlands Jeugdinstituut  en een vertegenwoordiger Collectief Informele Steun Kind en Gezin

top

2022-04-22 - WS05: HOME-START VLAANDEREN- GEZINSONDERSTEUNING AAN HUIS DOOR VRIJWILLIGERS

Home-Start Vlaanderen verbindt vrijwilligers met een gezin voor ondersteuning aan huis. Met deze één op één aanpak willen ze (aanstaande) ouders in hun opvoedkundige rol bevestigen en versterken, het zelfvertrouwen en de weerbaarheid verhogen en het netwerk rond het gezin versterken.

Tijdens een Home-Start-traject ervaren kinderen, jongeren en hun ouders hoe ze hun sterke kanten en sociaal netwerk kunnen inzetten, zodat ze veel voorkomende lichte problemen die bij het normale opvoeden en opgroeien horen, zelf kunnen oplossen.

Tijdens deze workshop wordt toegelicht hoe Home-Start in nauwe samenwerking met de Huizen van het Kind, aan de slag gaat in steden en gemeenten en welke impact deze wekelijkse steun heeft op gezinnen met jonge kinderen in een kwetsbare situatie.  

Spreker workshop: Karlien Craps, algemeen coördinator Home-Start Vlaanderen

top

2022-04-22 - WS06: FIOLA VZW – VROEGBEGELEIDING VOOR BABY’S EN JONGE KINDEREN MET EEN (VERMOEDEN VAN EEN) BEPERKING

Fiola VZW biedt deskundige ondersteuning op maar voor personen met een (vermoeden van een) beperking in Oost-Vlaanderen. We bieden ambulante en mobiele ondersteuning aan gezinnen met een baby, kind of jongere met een (vermoeden van een) beperking.

Kinderen die prematuur geboren zijn, kunnen heel wat zorgen hebben, die een weerslag kunnen hebben op of een risico kunnen inhouden voor de verdere ontwikkeling. Ook voor ouders brengt deze ongewone start heel wat onzekerheden met zich mee. Onze Broos werking ondersteunt ouders, in de zoektocht naar een dagelijks ritme en begeleidt de verschillende ontwikkelingsstappen. We begeleiden ouders en kind na deze ongewone start.
Binnen onze vroegbegeleiding; voor baby’s en jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen, een (vermoeden van) verstandelijke en motorische beperking; gaan we samen met ouders kijken naar de mogelijkheden van hun kind en geven we tips om de ontwikkeling op verschillende domeinen zoveel mogelijk te stimuleren. We reiken handvatten aan rond opvoedingsaanpak en zoeken samen met ouders naar een antwoord op hun vragen.

Binnen deze workshop willen we jullie graag inspireren door onze preventieve werking voor te stellen.  We staan stil bij het belang van vroegbegeleiding en illustreren dit met voorbeelden uit de praktijk.

Sprekers workshop: Fien Sucaet, thuisbegeleider en een ervaringsdeskundige ouder Fiola vzw

top

2022-04-22 - WS07: OU-KI VZW – OPVOEDINGSONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, OUDERS EN PROFESSIONELEN

Bij Villa's Ou-ki kunnen ouders van kinderen tussen 0 en 6 jaar terecht met een vraag, groot of klein, over hun kind (meer info: ou-ki.be). Deelnemers ontdekken in deze workshop hoe deze laagdrempelige plekken zijn ontstaan, op welke filosofie ze zijn gebaseerd en bij gevolg waarom kinderen zo veel als mogelijk rechtstreeks bij de gesprekken worden uitgenodigd en betrokken. Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk illustreren de theorie.

Spreker workshop: Tom Verhaeghe, klinisch psycholoog en stichtend lid van OU-KI vzw. Hij voert een therapeutische privépraktijk in Oudenaarde.

top

2022-04-22 - WS08: HUIS VAN HET KIND LEUVEN- WERF GEZINSCOACH

Het doel van de werf gezinscoach is het stadsbreed uitrollen van laagdrempelige, langdurige en integrale ondersteuningstrajecten voor kwetsbare gezinnen in de strijd tegen (kinder)armoede. De geïntegreerde gezinstrajecten zullen door een diversiteit aan lokale organisaties worden  opgenomen, om een grote doelgroep te kunnen bereiken maar ook om de methodiek te verspreiden over het Leuvense middenveld.

Het project wil innovatief zijn op gezinsniveau (integraal, langdurig, vrijwillig en met reële impact op realisatie grondrechten) maar ook impact nastreven op organisatie- en op netwerkniveau (samenwerking over diversiteit aan organisaties heen, gezamenlijk lerend netwerk, gezamenlijke rekrutering vrijwilligers, stadsbrede impactmeting).

Spreker workshop: Silke Paquay, deskundige gezinsondersteuning Huis van he Kind Leuven

top

2022-04-22 - WS09: OPEN POORTJE VZW- PROGRAMMA RAKET: VERSTERKEN VAN SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN IN DE 3DE KLEUTERKLAS

Kinderen, die gedragsproblemen vertonen in de klas en op school, betekenen een ‘kost’ voor de school en de gemeenschap in zijn geheel. Deze kinderen lopen het risico ook op andere ontwikkelingsdomeinen problemen te vertonen.  Zij lopen meer kans om te falen op school, betrokken te raken bij delinquentie en druggebruik. Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school.    Programma’s die gelinkt zijn met de schoolcontext, hebben het potentieel om zeer effectief te zijn in de preventie van gedragsproblemen bij kinderen. Raket is bedoeld om gebruikt te worden in de derde kleuterklas. ).  Het Raket-aanbod is ontwikkeld om de verschillende settings of omgevingen in een kinderleven te betrekken, meer bepaald het gezin en de school, vooral dan op de terreinen van de ouder-kind-relatie en de relatie met leeftijdsgenoten. Het programma RAKET omvat 16 lesjes in de klas en op de speelplaats. We werken aan een positieve klassfeer waarbij we aandacht besteden aan de basisgevoelens (blij-boos-bang-verdrietig), goed luisteren, het volgen van afspraken, samenspelen en –werken en het rustig oplossen van problemen. In deze workshop zal u kennismaken met doelpubliek, pedagogische visie, opbouw van het programma – doelen en concrete aanpak dmv beeldmateriaal.

Spreker workshop:  Nadine Lambregts coördinator Stop4-7 HOPS en Raket  Open Poortje vzw

Deze workshop gaat 2 maal door nl. in de voormiddag en de eerste namiddagsessie.

top

2022-04-22 - WS10: WIGWAM VZW- MEER DAN EEN KINDEROPVANG ALLEEN

Kinderen hebben tijdens hun eerste levensjaren nood aan het opbouwen van een duurzame affectieve relatie om zich van daaruit te kunnen ontwikkelen. Gezin- en opvoedingsondersteuning als preventie wil ouders gevoelig maken voor deze belangrijke ontwikkeling bij jonge kinderen en hen vooral ondersteunen in hoe ze zelf kunnen bijdragen. Wigwam is een kinderdag verblijf, Wigwam is meer dan kinderopvang alleen. De Wigwam verwezenlijkt de sociale en pedagogische functies van Kinderopvang op aparte wijze.

Opvoeding heeft te maken met ontwikkelingsstimulering, het creëren van een positief klimaat maar ook met preventie van opvoedingsproblemen. Wigwam werkt ook met kwetsbare en kansarme gezinnen. Het gaat er dan om dat opvoedingsondersteuning belangrijk is voor gezinnen die moeilijkheden ervaren m.b.t. hun opvoedingssituatie maar ook voor gezinnen die  (nog) geen problemen ervaren.

Spreker workshop: Joël Bartholomé, algemeen coördinator Wigwam vzw

top

2022-04-22 - WS11: HUIS VAN HET KIND SINT-NIKLAAS – EEN INKIJK IN HET DIVERS AANBOD VAN HET HUIS VAN HET KIND

“Maak kennis met een Huis van het Kind dat steeds in beweging is en samen met partners een antwoord wil bieden op de noden van gezinnen in al hun diversiteit!

We geven een inkijk in het brede aanbod van de werking en willen hiermee graag inspireren.”

Spreker workshop: Elke Schoof, coördinator Huis van het Kind Sint-Niklaas

top

2022-04-22 - WS12: MEDIKUREGEM – PRENATALE OPVOLGING VOLGENS HET PRINCIPE GROUP CARE

Vroedvrouw zijn in Brussel en meer bepaald in Anderlecht, is een heel fijne en uitdagende job. We komen in ons werk in contact met de Brusselse superdiverse populatie, die vaak ook erg kwetsbaar is. Gezinnen vinden soms moeilijk de weg in het versnipperde aanbod aan prenatale zorg, hebben een andere moedertaal, hebben weinig netwerk,…en krijgen te maken met tal van andere uitdagingen, net in een periode in hun leven die al behoorlijk turbulent kan zijn: zwanger zijn, ouder worden. Daarom zijn we gestart met de prenatale opvolging (zowel de medische opvolging als het geven van gezondheidsvoorlichting/preventie) van zwangeren volgens het principe van Group Care (Centering Pregnancy). Het opvolgen van zwangere vrouwen in groep is een heel fijne manier om in te zetten op de kracht van gezinnen. Ouders leren van elkaar en bouwen een netwerk uit. Ook voor ons als vroedvrouw is het een boeiende manier van werken! Graag geven we jullie in deze workshop de 9 pijlers van Group Care mee. Group Care is een methodiek die je ook kan gebruiken voor de opvolging van cardio-oncolgische patiënten, diabetespatiënten, ouders met hun baby tot 1 jaar,…

Sprekers workshop: An Bruggeman en Catherine Geypen, vroedvrouw Wijkgezondheidscentrum Medikuregem

top

2022-04-22 - WS13: JEUGDHULP DON BOSCO VLAANDEREN - EEN WAAIER AAN VEERKRACHTVERSTERKENDE INITIATIEVEN, ONTMOETING TUSSEN WELZIJN EN ONDERWIJS

Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen werkt en bouwt in heel Vlaanderen met kinderen en jongeren en hun omgeving aan hun ontwikkeling, welzijn en geluk. Naast ons reguliere aanbod willen we onze expertise benutten ter ondersteuning van schoolse trajecten. We ontwikkelden hiertoe een verscheidenheid aan concepten die elk op een eigen en diverse ruimte bieden tot zelfreflectie en ontplooiing. Door bezorgdheden vroegtijdig te capteren, kan preventief geïntervenieerd worden waardoor de doorstroom naar meer intensieve hulpverleningsvorming vermeden kan worden. Met versterkte veerkracht kan de leerling zijn schoolloopbaan voort vormgeven.

Spreker workshop: Eveline Sanders, contextbegeleider Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen

top

2022-04-22 - WS14: VLAAMS INSTITUUT GEZOND LEVEN VZW - PROJECT ROOKVRIJE START: HANDVATTEN VOOR WELZIJNSPROFESSIONALS

Roken tijdens en na de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Dat weten de meeste aanstaande en pas bevallen moeders wel. Maar stoppen met roken in deze periode is voor sommigen een grote uitdaging. Nog te veel zwangere vrouwen (en hun partner) blijven roken. Met het project ‘Rookvrije Start’ willen we deze problematiek de komende jaren aanpakken. 

Als welzijnsprofessional kan je het tij mee keren. Benieuwd wat je zelf kan doen? Op de studiedag preventie lichten we het project en haar kennis- en ondersteuningsmaterialen graag aan jullie toe.

Spreker: Pieter Debognies, Stafmedewerker tabak Vlaams Instituut Gezond Leven vzw