Resultaten financiële analyse sector OPH: Is de sector gewapend voor de toekomst?

Printervriendelijke versiePDF version

De sector ondersteuning van personen met een handicap werd de voorbije jaren met heel wat financiële veranderingen geconfronteerd. De overheid voerde heel wat besparingen door en met de overgang naar de persoonsvolgende financiering namen de bedrijfsrisico’s voor organisaties toe. Ook VIPA slaat een andere weg in door de subsidies te koppelen aan de cliënt. Is de sector klaar om ook die uitdagingen aan te gaan?

Een antwoord op deze vraag vinden we in de financiële analyse van de sector OPH die het Vlaams Welzijnsverbond al vele jaren organiseert in samenwerking met Belfius Bank. De resultaten van de laatste analyse zullen we samen bekendmaken tijdens een infoavond voor bestuurders en directies. Belfius zal ook meer informatie geven over kredietverlening en begeleiding bij investeringsplannen.

Onze infoavond vindt plaats op dinsdag 22 januari 2019 van 17.30 u. tot 21.30 u. in Brussels44Center, Passage 44, Kruidtuinlaan 44, 1000 Brussel.

 

Programma van de avond:

17.30 u: Ontvangst met een broodje.

18.30 u: Start van het programma:

  • MADA-studie: de jaarlijkse financiële benchmark van het verbond gaat zijn twintigste jaar in

Door Steven De Looze, stafmedewerker van het Vlaams Welzijnsverbond, en Renaat Van Der Stock, Senior Analist Research bij Belfius Bank

Na een korte toelichting over de doelstellingen en de opzet van de MADA-studie (Model for Automatic institutions for Disabled people Analysis) worden de belangrijkste resultaten van de laatste studie toegelicht. De financiële benchmark geeft de voorzieningen de mogelijkheid om de eigen financiële cijfers door de jaren heen te vergelijken. De individuele positionering legt niet alleen afwijkende cijfers bloot, maar geeft ook aan of de eigen voorziening de tendensen van de sector volgt.

  • Hoe belangrijk is het om naar de bank te kunnen stappen met een goed voorbereid investeringsdossier?

Door Jan Peeters, Relatiebeheerder bij Belfius Bank

Er is de laatste jaren bijzonder veel gewijzigd. De gewijzigde financiering van de exploitatie, de tussenkomst voor investeringen via het VIPA-label en het wegvallen van de overheidswaarborgen zijn voorbodes van de toegenomen bedrijfsrisico’s. Financiële instellingen moeten daarmee rekening houden bij de toekenning van kredieten. Inzicht in het kredietaanvaardingsproces en de beoordeling van het kredietdossier door een financiële instelling is een belangrijke stap. Een financieel gezond dossier heeft ook zijn invloed op de prijszetting, de noodzakelijkheid van de waarborgen en andere kredietvoorwaarden. Bij de voorbereiding van een kredietaanvraag kan de individuele positionering binnen de MADA een belangrijke ondersteuning zijn.

  • Smart Building en Renovation Solution

Door Eric Vleminckx, Head of Public Real Estate bij Belfius Bank

SB &RS biedt een totale ontzorging voor de (ver)bouw(ing) van jouw patrimonium: financiering, projectmanagement, audits. Zodat jij je kan focussen op jouw corebusiness. Laat je begeleiden van a tot z: van energieaudit tot de definitieve oplevering, van juridische begeleiding bij het aanstellen van ontwerpers, aannemers … tot de technische en administratieve opvolging tijdens de werf. De projectmanagers zorgen dankzij een jarenlange ervaring voor een optimale dienstverlening tijdens alle aspecten van het bouwproces en waken over de kostprijs, de kwaliteit, de creativiteit, de timing en de techniciteit.

20.30 u: Napraten bij een drankje.

 

Deelname is gratis.

 

Vooraf inschrijven is verplicht.

Let op: je moet ingelogd zijn om te kunnen inschrijven!