2023-03-21 Inspiratiedag: De vele gezichten van kwaliteitszorg

Printervriendelijke versiePDF version

Iedereen heeft recht op goede opvang, hulp en ondersteuning, nu en in de toekomst. Hoe wordt dat door de mensen die beroep doen op onze diensten ervaren? Niemand is beter geplaatst dan zij om het ons te vertellen. Vanuit hun verhalen gaan we samen met experten en alle aanwezigen op zoek naar wat ons richting geeft in het werken aan kwaliteit van zorg, hoe we dat aanpakken en kunnen verantwoorden.

PROGRAMMA

9u00

 

Onthaal en verwelkoming door de leden van commissie Kwaliteit
 

9u30

 

Opwarming door de procesbegeleider van de dag Koen Joly, KEIK – Mensen in beweging.
 

9u45

 

Kwaliteitszorg:  verbondenheid tussen systematiek en mensenwerk, door Kris Verrelst, voorzitter van de commissie Kwaliteit. Hij is algemeen directeur van De Maanwandelaars vzw, een organisatie  voor personen met een beperking.
 

10u15

 

Een dialogische invulling aan verantwoording, door Koen Hermans, professor sociaal werk en sociaal beleid bij de Faculteit Sociale Wetenschappen en Projectleider bij LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en Consultancy. Zijn onderzoek focust op de ondersteuning van kwetsbare personen in de samenleving

Kwaliteitszorg verloopt meer en meer via kwaliteitsindicatoren die een cijfermatige indicatie geven van de geleverde kwaliteit. Die indicatoren laten organisaties toe om te leren over hun eigen presteren. En heel vaak wordt dan ook gesteld dat ze zich met die kwaliteitsindicatoren kunnen verantwoorden. Toch zijn leer- en verantwoordingsprocessen niet zo gemakkelijk te combineren. In deze lezing gaan we op zoek naar een andere invulling van verantwoording. We stappen af van het idee dat verantwoording een eenrichtingsrelatie is en dat verantwoording vooral gebeurt ten aanzien van de overheid. We pleiten voor een meer dialogische invulling van de verschillende verantwoordingsrelaties die een welzijnsorganisatie heeft.

11u15

 

Bewegingsmoment
 

11u30

 

Impactgericht werken aan kwaliteit, door Ilse Van den Berckt . Zij heeft een ruime ervaring in organisatiecoaching, en werkt momenteel als onderzoeker voor de Hogeschool UCLL, waar zij zich focust op complexiteit en transities

We zetten de beste kwaliteit neer wanneer we ons niet focussen op de regels maar op de impact die we willen creëren. In deze sessie wordt aan de hand van enkele eenvoudige kaders getoond hoe je zelf, en als team en organisatie, impactgericht kan werken rond kwaliteit.

12u30

 

Inspiratiemarkt in combo met broodjes

Ben je op zoek naar tips en trics, of wil je wel eens horen hoe collega-organisaties werk maken van kwaliteit? Laat je inspireren op de inspiratiemarkt. Een tiental organisaties delen hun ervaring en expertise over hoe ze rond bepaalde thema’s werken aan kwaliteitsborging, -verbetering en -vernieuwing. Je kan er inzicht krijgen in kwaliteitsmodellen en ideeën opdoen om te werken aan een kwaliteitscultuur.

14u30

 

Kwaliteit van Leven, door prof.dr. Claudia Claes. Zij is verbonden aan Hogent en UGent en onderzoeksmatig bezig met het Quality of Life kader vanuit een sociaal-ecologisch perspectief.

Kwaliteitszorg gaat gepaard met een fundamentele vraag: kwaliteit van wat? In deze lezing gaan we op zoek naar een taal die ons verbindt om dagelijks het beste van onszelf te geven. Die taal zit vervat in het ‘quality of life’ kader, inmiddels uitgegroeid tot een theorie die handvaten kan bieden voor tal van processen binnen onze organisaties.

15u30

 

Inspirerende inzichten, handvatten, kneepjes…..
 

16u00

 

Afscheid in verbondenheid
 

VOOR WIE?

Directieleden, verantwoordelijken kwaliteitszorg en bestuurders zijn welkom. Laat je zeker ook vergezellen door gepassioneerde medewerkers in je organisatie, zowel zij die in rechtstreeks contact staan met zorggebruikers als zij die ondersteunend zijn in de organisatie.
En ook gebruikers-, medewerkersvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de overheid zijn welkom om met onze leden in dialoog te gaan.

WANNEER?

Dinsdag 21 maart 2023

WAAR?

De inspriratiedag vindt plaats in BluePoint, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem. Meer info over de  bereikbaarheid.

PRIJS?

Leden betalen € 95, niet-leden € 190.

INSCHRIJVEN, BETALEN EN ANNULEREN

Inschrijven kan enkel online via de knop in de linkerkolom en dat tot 13 maart 2023. Er zijn 230 plaatsen beschikbaar. De inschrijvingen stoppen van zodra alle beschikbare plaatsen gereserveerd zijn.

MEER INFO

Heb je vragen over de inhoud van de inspiratiedag? Neem dan contact op met Linda Beirens via linda.beirens@vlaamswelzijnsverbond.be.
Heb je vragen over je inschrijving? Neem dan contact op met an.vanderhaegen@vlaamswelzijnsverbond.be