E-magazine De Facto, 13 oktober 2022

 

Septemberverklaring lost verwachtingen niet in

De Septemberverklaring van de Vlaamse regering bood niet de resultaten waar het Vlaams Welzijnsverbond op gerekend had. De werkingsmiddelen worden opnieuw niet geïndexeerd. Voor de kinderopvang wordt wel 100 miljoen euro uitgetrokken, maar de sector blijft nood hebben aan een concreet toekomstplan, met garantie van de nodige budgetten.

Lees meer

Onze kinderbegeleiders houden het niet lang meer vol

Wat moet er veranderen om de kinderopvang opnieuw zuurstof te geven? Opiniestuk van algemeen-directeur Hendrik Delaruelle in De Standaard.

Lees meer

Vlaamse parlementsleden bezoeken voorzieningen

Welzijn is een bijzonder diverse en complexe sector. Ook voor de beleidsmakers. Om hen kennis te laten maken met het veld organiseert het Vlaams Welzijnsverbond momenteel een reeks ontmoetingen. Zo halen we 'Brussel' binnen in de welzijnsvoorzieningen.

Lees meer

Inspiratiesessies inclusief rekruteren

Het Vlaams Welzijnsverbond ondersteunt haar leden graag bij het inclusief maken van de eigen organisatie. Daarom trekken we ook de komende maanden rond met enkele inspiratiesessies. Deze sessies zijn helemaal op maat gemaakt van de leden van het Vlaams Welzijnsverbond en je maakt ook telkens kennis met de werking van de gastorganisatie.

Lees meer

Nieuwe opleidingen rond rekruteren

Wil je meer mensen bereiken voor je vacatures? En wil je graag dat mensen aan de slag blijven? Dan heb je vast al nagedacht over diversiteit en inclusie. Via Hands-on Inclusion, een samenwerking van het Vlaams Welzijnsverbond en Verso, kan je daarover heel wat opleidingen volgen.

Lees meer

Asbestveilige zorgvoorzieningen

Is uw zorgvoorziening gebouwd vóór 2001? Dan is er een grote kans dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. De OVAM ondersteunt zorgvoorzieningen om hun gebouwen asbestveilig te maken.

Lees meer

Symposium 'Op weg naar de Green Deal Duurzame Zorg'

Op 18 november planten we samen met jou het zaadje van de Green Deal die in 2023 zal uitgroeien tot de definitieve Green Deal 'Duurzame zorg en welzijn'. Ben jij nieuwsgierig naar wat dat allemaal inhoudt en betekent, dan is dit event het juiste adres! Wees er snel bij, we hebben plaats voor 140 gemotiveerde deelnemers!

Lees meer

Veerkrachtig omgaan met conflicten in je vrijwilligersgroep

Een vrijwilligersgroep bestaat uit heel wat persoonlijkheden. Niet iedereen komt even goed met elkaar overeen, en dat hoeft ook niet. Maar wat als er een conflict ontstaat? Hoe ga je hiermee om als vrijwilligersverantwoordelijke? En hoe doe je dit zonder jezelf uit het oog te verliezen, en krachtig in je schoenen te blijven staan? In de vorming krijg je tools aangereikt om zelf veerkrachtig te blijven bij conflicten in de vrijwilligersgroep en om die conflicten samen aan te pakken. De vorming wordt gegeven door een ervaren vormingsmedewerker van Kwadraet vzw.

Meer info en inschrijven

Allemaal digitaal?!

Onze wereld digitaliseert razendsnel. We doen allemaal mee en het is oh zo handig. Het probleem is dat niet iedereen verbonden is. Digitale ongelijkheid weerspiegelt vaak de ongelijkheid in de samenleving. Mensen met een laag inkomen lopen een hoog risico op digitale uitsluiting. 

Lees meer

Beterschap in zicht

Is goed zien een vanzelfsprekendheid? Niet bij mensen met een verstandelijke beperking. Zien doe je namelijk niet enkel met je ogen, maar ook met je hersenen. Wanneer de hersenen anders functioneren, heeft dit vaak een effect op het zicht. Dit probleem wordt dan ook enorm onderschat.

Video

Start to veggie voor chef-koks van grootkeukens

Wegwijs worden in de veggie (groot)keuken? Dat kan aan de hand van verschillende recepten, ingrediënten en adviezen van échte expert-chefs. Op 17 november of 14 december kan je deelnemen aan een interactieve infosessie én ga je aan de slag in de keuken.

Lees meer