Contactpersoon:

Van Mieghem Tina
tina.vanmieghem@odisee.be
02-609 37 37
 

Hoe houd ik mijn team en mezelf veerkrachtig?

Printervriendelijke versiePDF version

Doel

Inzicht verwerven in veerkracht, zelfzorg en burn-out. Hulpbronnen ontdekken die je kan inzetten om je veerkracht te versterken.

Programma

“De belangrijkste taak van een hulpverlener is in de eerste plaats goed voor zichzelf te zorgen. Pas dan kan hij/zij goed voor iemand anders zorgen.”

Welke hulpverlener heeft deze boodschap niet meegekregen? Maar hoe blijf je zorgen voor je eigen veerkracht?

In deze opleiding ga je op zoek naar wat zelfzorg voor jou betekent. Je gaat na welke factoren uit de context jouw functioneren beïnvloed zoals het appèl van de cliënten, de cultuur in jouw dienst, de verwachtingen van de samenleving. Je staat stil bij de eigen overtuigingen, idealen, motieven, krachten en valkuilen die samenhangen met je rol als hulpverlener.

Tenslotte krijg je inspirerende hulpbronnen aangereikt om beter voor jezelf te zorgen. Ze ondersteunen jou in de dagelijkse uitoefening van het werk.

Werkvorm
Theoretische kaders worden afgewisseld met momenten van uitwisseling, zelfreflectie en concrete oefeningen.

Docenten
Caroline Damman is klinisch psychologe en cognitief gedragstherapeute en werkt als psychotherapeut bij jongeren en volwassenen. Naast haar privépraktijk is ze verbonden als docent aan Odisee Hogeschool.

Bart Dewaele is sociaal werker en pedagoog, hij gaf leiding aan teams in een CAW en was directeur in een instelling voor mensen met een handicap. Hij is docent aan Odisee Hogeschool.

Samen coachen ze hulpverleners en teams rond thema’s als veerkracht en zelfzorg. Meer info is te vinden op de www.stilvallengeeftveerkracht.be

Doelgroep
Hulpverleners: allen die werken in een hulpverleningsrelatie (opvoeders, sociaal werkers, verpleegkundigen,… )

Indrukken van deelnemers
‘‘Stilstaan bij hoe je in je job staat doet deugd. De cursus is een mengeling van boeiende kaders, tijd voor zelfreflectie, een herkenning van en door anderen. De cursus was een deugddoende adempauze die ervoor zorgde dat ik bewuster omga met hoe ik mijn job doe.”

“Burn-out is een relationeel proces. Deze visie spreekt mij erg aan. Het is een wisselwerking tussen hoe ik omga met mezelf, hoe de organisatiecultuur werkt en wat de samenleving van mij verwacht.”

Lesdatum
25 januari 2018 van 9u30 tot 16u30

Kostprijs
150 euro

Locatie
Odisee-Campus Brussel
Warmoesberg 26
1000 Brussel

Meer informatie via www.odisee.be/gpv.