18/4, 26/4 & 7/5 - Basis – Omgaan met verontrusting - Roeselare

Printervriendelijke versiePDF version

Effectief handelen bij vermoedens van een verontrustende opvoedingssituatie

Als (jeugd)hulpverlener wordt ieder vroeg of laat geconfronteerd met verontrusting bij minderjarigen. Anno 2023 verwacht het beleid uitdrukkelijk dat elke hulpverlener op een gepaste wijze omgaat met deze verontrusting. Dit zorgt voor vragen en twijfels. Terwijl het beroepsgeheim en de vertrouwensrelatie met de cliënt essentieel zijn in de hulpverlening, brengt de schrik voor schuldig verzuim een soms verlammende onzekerheid met zich mee. Er ontstaat een dynamiek van handelingsverlegenheid waarbinnen de verontrusting groeit.

Deze driedaagse vorming focust op het effectief handelen bij vermoedens van een verontrustende opvoedingssituatie. We doen dit op drie niveaus: beleids-, team- en individueel niveau. Het vertrekpunt hierbij is dat kennis, ervaring en tools het effectief handelen op elk van deze domeinen doet toenemen. De eigen positie als hulpverlener binnen of buiten integrale jeugdhulp wordt uitgelicht, de dynamiek van handelingsverlegenheid wordt in kaart gebracht, verontrusting wordt gedefinieerd, ingeschat en geanalyseerd. Er wordt een vier-fasenplan ontwikkeld dat sterk en krachtig handelen in verontrustende opvoedingssituaties mogelijk maakt. Een bruikbare leidraad die kan dienen voor de individuele hulpverlener, gesteund door zijn team met partners binnen en buiten het jeugdhulplandschap.

Meer info : https://www.jo-in.be/vormingen/basis-omgaan-met-verontrusting-2/

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.